Nog eens vier man schuldig in dodelijke mensensmokkel • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nog eens vier man schuldig in dodelijke mensensmokkel

In een proces in het Verenigd Koninkrijk zijn vier mannen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een illegale migratie-smokkeloperatie waarbij 39 mensen omkwamen.

Zij voegen zich bij vier anderen die voor het proces schuldig hebben gepleit. De slachtoffers, Vietnamese mannen en vrouwen tussen 15 en 44 jaar oud, zijn op 22 oktober 2019 dood aangetroffen in een vrachtwagencontainer in de stad Grays in Essex. Ze stierven door zuurstoftekort nadat ze 11 en 3/4 uur lang in een luchtdichte container waren opgesloten. Het internationale bewijsmateriaal dat in het proces werd gebruikt, was het resultaat van een gemeenschappelijk onderzoeksteam (GOT) dat snel werd opgericht tussen België, Frankrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, met deelname van Eurojust en Europol. Ook Nederland heeft bewijs voor het proces geleverd.

Volgens het vonnis zijn twee mannen, van wie er één de vrachtwagen van Noord-Europa naar de Belgische haven van Zeebrugge reed, maandag schuldig bevonden aan 39 aanklachten wegens doodslag en samenzwering ten behoeve van illegale immigratie. Twee andere mannen hadden al voor het begin van het proces dezelfde overtredingen toegegeven. Een van hen was de vrachtwagenchauffeur die de container van het vrachtschip in de haven van Purfleet heeft opgehaald en vervolgens naar Grays heeft gereden. Een derde vrachtwagenchauffeur en een andere verdachte werden maandag schuldig bevonden aan mensensmokkel; twee anderen pleitten eerder schuldig.

foto ter illustratie

Al snel na de ontdekking van de 39 lichamen werd duidelijk dat deze zaak een aanzienlijke transnationale dimensie had. Daarom werd besloten om snel een gemeenschappelijk onderzoeksteam op te richten. De justitiële en rechtshandhavingsautoriteiten hebben sindsdien nauw samengewerkt in dit GOT om de vermeende criminele activiteiten in kaart te brengen en de mogelijkheid te bepalen om dwarsverbanden te vinden met lopende regionale en lokale onderzoeken naar migrantensmokkelactiviteiten.

Eurojust heeft de zaak niet alleen ondersteund door bijstand te verlenen bij het opzetten van het GOT, maar ook door het organiseren en faciliteren van diverse casusspecifieke coördinatiebijeenkomsten en een coördinatiecentrum.

De betrokken nationale autoriteiten zijn de politie van Essex en het openbaar ministerie in het Verenigd Koninkrijk, het federaal openbaar ministerie van België, OCRIEST (Centraal Bureau tegen illegale immigratie en tewerkstelling van werknemers zonder papieren) en JUNALCO (Nationale Gespecialiseerde Jurisdictie tegen georganiseerde misdaad) in Frankrijk, en het Garda National Immigration Bureau in Ierland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer