Politie wil samen met transportsector georganiseerde criminaliteit tegengaan • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Politie wil samen met transportsector georganiseerde criminaliteit tegengaan

Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid. Om dit tegen te gaan was er afgelopen week opnieuw speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om de criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Chauffeurs en ondernemers aanspreken en awareness creëren. Zij kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces, duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten en douaniers op verschillende plaatsen met chauffeurs over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Chauffeurs kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

Douanier Tjerry Kreukniet: “Wij informeren tijdens deze actie week actief de transportsector over hoe ze verdachte zendingen kunnen herkennen en hoe ze onze meldkamer en die van onze partners kunnen bereiken. Met onze kennis en controlemiddelen kunnen wij vervolgens deze goederen controleren om zo smokkel van bijvoorbeeld sigaretten en verdovende middelen te ontdekken. Gezamenlijk leveren wij op deze manier een actieve bijdrage aan het voorkomen van ondermijning in de transportsector.”

Gedurende de afgelopen week werden in de regio Zeeland West-Brabant in teams door medewerkers van de verschillende partners transportbedrijven bezocht en transportcontroles uitgevoerd met de volgende resultaten:

 • Ruim 40 bedrijven in de regio Zeeland West-Brabant werden bezocht.
 • 90 liter koffie werd geschonken tijdens gesprekken, 150 mokken, waterflessen en flyers werden uitgedeeld aan chauffeurs en ondernemers.
 •  Zo’n 50 containers zijn door de Douane gescand.
 • 1 vrachtwagen en 1 Maserati werden in beslag genomen. Hiernaast werden nog eens 6 personenauto’s in beslag genomen waarvan 2 gestolen en 2 met daarin verborgen ruimtes.
 • 20.000 euro werd in beslag genomen.
 • 6 stafrechtelijke doorzoekingen zijn gedaan.
 • 5 aanhoudingen werden verricht vanwege witwassen, wapens en munitie en verdovende middelen.
 • 2 vuurwapens werden in beslag genomen waaronder een jachtgeweer en 41x munitie.
 • 2 keer werd door de Douane accijnsfraude onderzoek gedaan.
 • Nader fiscaal onderzoek bij vier bedrijven door de Belastingdienst.
 • Er werden diverse vormen van fraude geconstateerd, zoals 8 niet kloppende/niet aanwezige NIWO-vergunningen (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie).
 • Hennepkwekerij met 2000 planten in verborgen ruimte bij transportbedrijf. De gemeente is voornemens het pand te sluiten en de Belastingdienst beoordeelt de fiscale gevolgen.
 • Ook zijn er, voorafgaand aan de actieweek, 3 drugstransporten vanuit deze samenwerking onderkend in totaal en 540 kilogram cocaïne en 25 kilogram heroïne in beslag genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer