‘Scania-spion’ veroordeeld tot drie jaar cel • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Scania-spion’ veroordeeld tot drie jaar cel

Een Zweedse rechtbank heeft afgelopen woensdag een 47-jarige man veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens spionage voor Rusland, waarbij geheime informatie van vrachtwagenfabrikant Scania werd verkocht.

De rechtbank zei dat de man schuldig was bevonden aan het verkrijgen en verkopen van geheime informatie van de vrachtwagenfabrikant aan een Russische ambassadefunctionaris. De rechtbank sprak de man vrij van soortgelijke spionagelasten bij autofabrikant Volvo Cars.

“Om te worden veroordeeld voor spionage, is vereist dat de veiligheid van Zweden kan worden geschaad als de informatie buitenlandse mogendheden ten goede komt”, zei de rechtbank in een verklaring. “De rechtbank heeft geoordeeld dat dit het geval is met betrekking tot de informatie die de man van Scania heeft verkregen, terwijl niet is bewezen dat dit het geval is met betrekking tot de informatie van Volvo.”

Volgens de verklaring van de rechtbank ontving de man regelmatig contant geld tijdens zijn ontmoetingen met de Russische ambassadefunctionaris, die hij beschouwde als een vergoeding voor de verstrekte informatie.cDe man, die heeft ontkend dat hij iets verkeerds heeft gedaan, werd aangehouden terwijl hij de diplomaat in een restaurant ontmoette, nadat hij 27.800 Zweedse kronen (ca. 2700 euro) had ontvangen.

Hij werkte als consultant voor Volvo Cars in 2016 en 2017 en voor Scania in 2018 en 2019, totdat hij werd gearresteerd. De advocaat van de man zei dat hij in beroep zou gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer