Spion verkoopt informatie van Scania aan Russen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Spion verkoopt informatie van Scania aan Russen

De Zweedse autoriteiten hebben maandag een 47-jarige man opgepakt die wordt verdacht van het overhandigen van informatie aan een Russische diplomaat. De man, wiens identiteit en herkomst niet is bekend gemaakt, werkte als consultant voor diverse Zweedse bedrijven en zou de informatie illegaal verkregen en verkocht hebben aan Russische partijen. Dat meldt persbureau Reuters.

De opgepakte consultant had onder meer informatie van Volvo Cars en Scania aan zijn Russische klant verkocht. Daarmee kwam volgens de aanklager het landsbelang van Zweden in het geding. De verdachte werd aangehouden tijdens een vergadering met de Russische diplomaat, waar hij net ruim 2.500 euro had gekregen voor verstrekte informatie.

crop hacker typing on laptop with data on screen
Photo by Sora Shimazaki on Pexels.com

Scania bevestigt dat de man voor het bedrijf heeft gewerkt als consultant. Volvo Cars wilde niet reageren. De Zweedse autoriteiten zeiden dat de man informatie via memorysticks van bedrijfscomputers haalde en in sommige gevallen foto’s maakte van beeldschermen. Hij kan een gevangenisstraf krijgen van maximaal zes jaar.

Eén reactie op “Spion verkoopt informatie van Scania aan Russen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer