Ga naar hoofdinhoud

TVM: 11,2 miljoen euro schade door Koops Furness

Transportverzekeraar TVM heeft in 2014 een verlies van in totaal 11,2 miljoen euro moeten incasseren door het faillissement van Koops Furness. Dat bleek bij de presentatie van de jaarcijfers van TVM.  

Almere-cosmo_trucks-1TVM heeft vorig jaar een winst van 19,4 miljoen euro behaald. Dat is 1,8 miljoen euro meer dan in 2013. Van dat nettoresultaat is 7,4 miljoen euro afkomstig uit de verzekeringsactiviteiten. Het beleggingsresultaat bedroeg 12 miljoen euro. Ondanks die met ruim tien procent gestegen jaarwinst moest TVM een verlies van 11,2 miljoen euro incasseren door het faillissement van Koops Furness. Bestuursvoorzitter Arjan Bos zei op de ledenvergadering van de afdeling Wegvervoer, Warehousing en Automotive dat het bankroet heeft geleid tot een aanpassing van beleid. “We zullen niet meer investeren in een privébedrijf”, aldus Bos. “We betreuren ook de gevolgen voor de werkgelegenheid.”

De bestuursvoorzitter meldde dat de premie-inkomsten van TVM met 4,3 procent zijn gestegen tot 208 miljoen euro. De groei in met name België (omzet +15 procent) is opmerkelijk. Bos verwacht de komende jaren ook een verdere groei in Duitsland en Polen, het land waar veel transporteurs hun wagenpark naar uitvlaggen. “In Duitsland blijkt ons preventieconcept erg aan te spreken. Daar willen we komende jaren groeien naar 25 tot 30 miljoen euro premieomzet.” TVM voldoet nu reeds aan de strenge solvabiliteitseisen voor verzekeraars die per 1 januari 2016 van kracht worden. Volgens de oude regels van Solvency 1 heeft TVM ruim acht maal zo veel financiële buffers als nodig is. Volgens de nieuwe, aangescherpte regels in Solvency 2 heeft de coöperatie ruim 2,5 keer zo veel weerstandsvermogen als volgend jaar wettelijk vereist is.

TVM ziet dat het economisch herstel zich in de transportsector nadrukkelijk laat gelden, door de toegenomen schadecijfers. Vorig jaar keerde TVM 40 eurocent meer uit per 100 euro aan premie-inkomsten dan een jaar eerder. De schaderatio nam toe tot 78,9 procent, een percentage dat vijf jaar geleden nog bijna vijf procent (74,1) lager lag als gevolg van de verminderde bedrijvigheid in de logistieke sector.

“Het verband tussen meer economische activiteit, meer kilometers en dus ook meer schade bestaat nog steeds en komt ook nu weer duidelijk naar voren”, zei CFO Dirk Jan Klein Essink.

Daar waar in een transparante en volwassen markt enorm wordt geconcurreerd, wil TVM zich onderscheiden door in te zetten op transportveiligheid en innovatie. TVM heeft als doelstelling het aantal verkeersdoden in de logistieke sector in 2020 terug te brengen naar nul. Onderdeel daarvan vormen technische hulpmiddelen als Apps, die het transport veiliger maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer