Vier Afghanen hebben het koud in koeloplegger • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Vier Afghanen hebben het koud in koeloplegger

Afgelopen zondagnacht trof de politie in het Duitse Kleve vier Afghaanse jongemannen aan in een koeloplegger. De temperatuur in de laadruimte was op dat moment -1 graden Celsius.

De 32-jarige Oekraïense chauffeur van de combinatie belde zelf de politie. Hij verklaarde dat hij met zijn voertuig geparkeerd stond op een bedrijfsparkeerplaats in de onmiddellijke nabijheid van de snelweg A40. Hij verklaarde ook dat hij klopgeluiden hoorde en daarom vermoedde dat er mensen in de laadruimte waren. Bij een inspectie ter plaatse door een patrouille van de federale politie bleek dat de achterdeur was opengebroken en het zegel was verwijderd. Na het openen van de koeloplegger werden vier Afghanen van 13, 16, 17 en 19 jaar gevonden. De temperatuur in de laadruimte was op dat moment -1 graden Celsius. Een noodarts werd opgeroepen en onderzocht de mannen onmiddellijk nadat ze de laadruimte hadden verlaten. Alle mannen werden vervolgens in hechtenis genomen en voor verdere behandeling naar het federale politiebureau Kempen gebracht.

Omstreeks 9 uur kreeg het politiebureau van Kempen een telefoontje van het politiecontrolecentrum van Viersen met de vraag of er personen in hechtenis waren bij de federale politie die zich voordien op de laadvloer van een vrachtwagen hadden bevonden. De achtergrond van het onderzoek waren drie noodoproepen die de Belgische politie ontving. De beller verklaarde dat hij met andere mensen in een vrachtwagen zat en om hulp vroeg. Aangezien de mobiele telefoon niet kon worden gelokaliseerd, heeft de Belgische politie de informatie doorgegeven aan de Nederlandse en Duitse autoriteiten. De politie van Viersen kon bevestigen dat de mannen in hechtenis waren. De agenten stuurden vervolgens een bericht naar de mobiele telefoon om het doorgegeven telefoonnummer te bevestigen. Er werd ook een telefoontje gepleegd naar de Belgische politie. Hierdoor kon het gesprek zonder enige twijfel worden getraceerd.

Tijdens het verhoor verklaarden de Afghanen dat zij in Calais op de vrachtwagen waren gestapt. Een lezing van het koellogboek door de federale politie, waaruit blijkt dat de temperatuur daalde op het ogenblik dat de koelwagen werd ingescheept, stemt overeen met de verklaringen van de mannen. Na overleg met het Openbaar Ministerie in Kleef werd de chauffeur na voltooiing van de grenspolitiemaatregelen ter plaatse vrijgelaten en mocht hij zijn reis voortzetten. De 13-, 16- en 17-jarige Afghanen werden overgedragen aan het verantwoordelijke bureau voor jeugdzorg. De 19-jarige Afghaan was al bekend van zijn vingerafdrukken in Bulgarije, Oostenrijk en Roemenië. Hij werd maandag voor de bevoegde magistraat gebracht met het verzoek hem in hechtenis te nemen in afwachting van zijn uitzetting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer