Wat moet je doen als je een hert hebt aangereden? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wat moet je doen als je een hert hebt aangereden?

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging pleit voor het opnemen van het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ in het theorie-examen auto van CBR. Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd, in 2019 waren dat er al nagenoeg 10.000. Elke maand worden gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden, met grote schade voor mens en dier. De gemiddelde schadeclaim bij de autoverzekering bedroeg 1.600 euro.

Het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de Jagersvereniging nog hoger. Niet elke aanrijding met een dier wordt immers bij de verzekering geclaimd en niet elke aanrijding wordt gemeld. Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging: “Het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd. Dat deze preventieve maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld 10 aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree.” 

De gevolgen van een wildaanrijding zijn groot, voor mens én dier. Dieren raken in veel gevallen zwaargewond en elk jaar bezoeken enkele tientallen personen het ziekenhuis na een aanrijding met wild. Hoedemaker vervolgt: “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’. Met onze oproep aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en CBR willen we ervoor zorgen dat alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen.”

brown deer near tree
Photo by cmonphotography on Pexels.com

Recent opinieonderzoek onder ruim 3.000 Nederlanders laat zien dat het draagvlak voor jagen van dieren in het kader van verkeersveiligheid hoog is. Op de vraag ‘Mogen dieren geschoten worden als de veiligheid van de mens in het geding komt?’, zegt in het onderzoek 62 procent ja, 9 procent nee en 29 procent neutraal. Dit is voor de Jagersvereniging mede aanleiding om de campagne ‘Daar jagen wij voor’ te starten in vijf gemeenten op de Veluwe. Komend weekend gaat de wintertijd weer in en valt de grootste drukte in het verkeer weer samen met de verplaatsing van wilde dieren tussen foerageer- en rustgebied. De campagne laat zien hoe jagers bijdragen aan het vergroten van verkeersveiligheid in Nederland. De campagne bestaat uit onder meer een speciale wildkroket-actie, posters in abri’s, social media campagne en scholenbezoeken in de vijf gemeenten. Op de campagnewebsite daarjagenwijvoor.nl kan iedereen meer informatie vinden over verkeersveiligheid en jagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer