Europa moet hard aan het werk om wetgeving te maken die het buiten werken met extreme temperaturen regelt. Dat is nodig met de uitwassen die er zijn door de klimaatverandering. Op dit moment zijn er maar een paar landen die richtlijnen hebben voor werken met extreem warm weer, signaleert de Europese vakbondsvereniging ETUC.
Hittegolven waaieren over het Europese continent, met temperaturen tot boven de 40 graden. In Spanje leidde dat vorige week tot de dood van twee arbeiders door hittestress. In Frankrijk stierven in 2020 twaalf mensen door werk tijdens extreem warm weer.
Volgens de WHO werken mensen gewoonlijk het best bij een temperatuur tussen 16°C en 24°C. Wanneer de temperatuur boven de 30°C stijgt, neemt het risico op arbeidsongevallen met 5-7 procent toe en wanneer de temperatuur boven de 38°C stijgt, is de kans op ongevallen 10 tot 15 procent groter, zo blijkt uit onderzoek.
Duizeligheid, hoofdpijn en spierkrampen zijn vroege symptomen van hittestress, die kan leiden tot braken, bewustzijnsverlies en uiteindelijk dodelijke slachtoffers, tenzij actie wordt ondernomen.
Volgens Eurofound wordt 23 procent van alle werknemers in de EU minstens een kwart van de tijd blootgesteld aan hoge temperaturen. In de landbouw en de industrie loopt dit percentage op tot 36 procent en in de bouwsector tot 38 procent.
Uit een enquête onder ETUC-leden blijkt echter dat slechts een paar Europese landen wetgeving hebben om werknemers tijdens hittegolven te beschermen, met een grote variatie in grenswaarden, variërend van 28 tot 36 graden:
- België: 29°C voor licht lichamelijk werk, 26°C voor matig zwaar lichamelijk werk, 22°C bij zwaar lichamelijk werk en 18°C bij zeer zwaar lichamelijk werk
- Hongarije: 31°C voor zittend en licht lichamelijk werk, 29°C voor matig lichamelijk werk en 27°C voor zwaar lichamelijk werk
- Letland: maximale werktemperatuur voor werk binnenshuis 28°C
- Montenegro: maximale werktemperatuur voor buitenwerk van 36°C
- Slovenië: De luchttemperatuur in werkruimten mag niet hoger zijn dan 28 °C
- Spanje: Maximale werktemperaturen voor zittend werk, zoals kantoorwerk, is 27°C, en voor licht werk is dat 25°C. Deze grenswaarden gelden echter niet voor alle soorten werk, noch voor alle werknemers, noch voor alle ruimten.

In het licht van de groeiende klimaatcrisis roept de ETUC de Europese Commissie op om de lacunes in de bescherming van werknemers te dichten met een richtlijn inzake maximale werktemperaturen.
De EU en de nationale regeringen moeten ook toezien op de naleving van de bestaande regels door de enorme bezuinigingen op het aantal arbeidsinspecteurs in het afgelopen decennium terug te draaien. Advies is niet voldoende, aangezien uit gegevens uit de VS blijkt dat werknemers in onzekere banen het kwetsbaarst zijn voor hitte: meer dan 70 procent van alle door hitte veroorzaakte sterfgevallen vindt plaats tijdens de eerste week op het werk.
Claes-Mikael Ståhl, adjunct-secretaris-generaal van ETUC: “Hittegolven kunnen fataal zijn voor mensen die onbeschermd tegen de zon werken, zoals we deze zomer al hebben gezien in Spanje. Werknemers staan elke dag in de frontlinie van de klimaatcrisis en zij hebben bescherming nodig tegen het steeds toenemende gevaar van extreme temperaturen. Het weer houdt zich niet aan landsgrenzen en daarom hebben we voor heel Europa wetgeving nodig inzake maximumtemperaturen op de werkplek. Politici kunnen het gevaar voor onze meest kwetsbare werknemers niet blijven negeren vanuit het comfort van hun kantoren met airconditioning.”
Voor die 2 dagen per jaar ook alweer een wetgeving moet niet gekker worden.
Gewoon beetje rustig aan doen met die warme dagen dab is der niks an de hand.