5 aandachtspunten bij het verzekeren van een zakelijke bestelwagen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

5 aandachtspunten bij het verzekeren van een zakelijke bestelwagen

Koop jij een bestelwagen voor jouw onderneming? Dan moet je hem ook verzekeren, net zoals dat met een privéauto moet. Daarbij moet je verschillende keuzes maken. We bespreken vijf aandachtspunten bij het verzekeren van een zakelijke bestelwagen.

Hoeveel kilometers rijd je op jaarbasis met je bestelauto?

Hoe meer kilometers je aflegt met je bestelauto, des te groter het risico op schade wordt. Vaak moet je het afsluiten van een verzekering een inschatting maken van hoeveel je per jaar rijdt met je wagen. Schat je dit ruim te laag in, dan kun je problemen krijgen met vergoed krijgen van schade. Evengoed geldt natuurlijk dat je het ook ruim kunt overschatten en daardoor onnodig veel betaalt voor je maandelijkse premie. Verzeker je auto daarom met een representatieve inschatting van de te maken kilometers.

Aanspraak maken op pakketkorting

Als je voor zakelijke doeleinden een bestelauto wilt verzekeren, ligt het in de lijn der verwachting dat je meer risico’s te verzekeren hebt voor je onderneming. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of een rechtsbijstandsverzekering. Het combineren van deze verzekeringen tot een pakket bij dezelfde aanbieder kan mogelijk een zogenaamde pakketkorting opleveren. Daar kun je in de praktijk tot tien procent mee besparen aan maandelijkse kosten. Onderzoek dus of je op deze manier voordeliger uit bent.

De staat van je bestelauto

Net als met een autoverzekering voor een privéauto, moet je bij het verzekeren van een zakelijke bestelauto kiezen welke dekking je wilt. De staat en dagwaarde van je bestelauto kan hierbij leidend zo. Een nieuwe bestelauto die nog een hoge dagwaarde vertegenwoordig wordt doorgaan op zijn minst met een beperkt casco verzekering verzekerd, zodat bij diefstal de schade vergoed wordt. De leeftijd en staat van de bestelwagen bepaalt ook in hoeverre dure reparaties nog de moeite waard zijn. Neem je een allrisk verzekering waarbij ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt wordt, dan kan de verzekeraar de wagen total loss verklaren wanneer de reparatie meer kost dan de dagwaarde. Met WA verzekering ben je weliswaar goedkoop uit, maar krijg je geen vergoeding bij diefstal of schade door natuurverschijnselen.

Lading verzekeren

Doorgaans neem je een bestelwegen omdat je goederen of materialen te vervoeren hebt. Dat betekent dat je regelmatig een lading met een noemenswaardige waarde vervoert. Deze lading wordt niet gedekt met enkel een autoverzekering. Bij diefstal wordt dit dan ook niet vergoed. Sluit daarom een aanvullende verzekering af voor ladingen, zodat je niet met de gebakken peren zit wanneer je bestelwagen gestolen wordt of er goederen uit gestolen worden.

Andere aanvullende verzekeringen

Opties en accessoires die in de fabriek zijn aangebracht in de bestelwagen, worden bij een casco verzekering ook gedekt. Maar onderdelen en accessoires die later zijn aangebracht, zoals een beveiligingssysteem of een trekhaak, niet. Hiervoor moet je een aanvullende verzekering voor accessoires afsluiten. Een pechhulpverzekering is ook een praktische aanvullende verzekering, zodat je bij autopech zo snel mogelijk weer verder kunt.

Heb je een goede verzekering geregeld? Dan kun je met een veilig gevoel op pad met je bestelwagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer