5 tips voor het vervoeren van pallets in een magazijn • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

5 tips voor het vervoeren van pallets in een magazijn

Een pallet versturen wordt door alsmaar meer mensen en bedrijven gedaan. Ze raken echter vaak beschadigd als gevolg van slechte behandeling in het magazijn. De overgrote meerderheid van palletrek structurele mislukking komt voort uit 3 hoofdbronnen:

  • Stoten door botsingen met pallet- en heftrucks
  • Verkeerd gebruik van stellingen en overbelasting
  • Algemeen gebrek aan een veiligheidsgerichte mentaliteit

Veel van deze schade ontstaat wanneer pallets worden verplaatst in het magazijn. Hier zijn 5 tips die je zullen helpen de pallets veilig te houden wanneer je ze verplaatst in het magazijn.

Gebruik randen

De uiteinden en hoeken van gangpaden met rekken zijn meestal zeer vatbaar voor directe klappen van pallettrucks. Gebruik stalen vangrails en paalbeschermers die voor het dek worden geplaatst om je pallets te beschermen. Zorg ervoor dat je je rack baaien met behulp van draad bewakers of gaas bewaken. Deze zijn vrij goedkoop maar hoogst onschatbaar op gebieden waar er orde het plukken en veel voetverkeer is. 

Plaats de lading haaks

Bestuurders van pallettrucks moeten worden opgeleid in het correct neerzetten van pallets op rekbalken. De pallets moeten haaks worden geplaatst, en moeten waar mogelijk gelijkmatig overlappen aan de voor- en achterkant. Dit helpt bij het handhaven van gelijkmatig verdeelde ladingen om de capaciteit van de rekken te maximaliseren en slijtage van de balken te voorkomen. Pallets die niet haaks zijn, kunnen gemakkelijk ongelukken veroorzaken wanneer ze in twee of meer rijen worden gestapeld. Anderzijds wordt de pallet niet ondersteund door de draagbalken als de lading op draaddekken wordt geplaatst, waardoor de capaciteit sterk kan worden verminderd.

Zorg voor regelmatig onderhoud

Ongelukken met stellingen worden vaak veroorzaakt door onjuiste installatie. Balken zonder bouten moeten aan het rek worden bevestigd. De klinknagels moeten goed passen en er moeten veiligheidsclips worden gebruikt. Vervang beschadigde stellingen. Sommige gebieden hebben hoge seismische activiteit en vereisen dat de rekken worden aangepast. Begrijp de seismische regelgeving en houd je hieraan, ook als je werkt met grote pakketten versturen en vervoeren. 

Overschrijd nooit de vermelde capaciteit

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch vinden veel magazijnen het moeilijk om dit te handhaven. Het komt echt neer op goede documentatie, training en optimale productverdeling. Train je magazijnmedewerkers om inzicht te krijgen in de capaciteit van je stellingen en de gemiddelde gewichten van verschillende ladingen. Hang de capaciteiten op de rekken, zodat de chauffeurs in één oogopslag kunnen zien hoeveel de balken aankunnen. Balkencapaciteit is voor veel mensen gemakkelijker te begrijpen dan staandercapaciteit. De vuistregel is dat hoe groter de verticale ruimte tussen opeenvolgende liggerplanken, hoe lager de staandercapaciteit.

Train de bestuurders goed

Bestuurders van pallettrucks moeten goed worden opgeleid om altijd de volgende stappen in acht te nemen bij het verplaatsen van pallets in het magazijn:

  • Kijk altijd recht in de richting waarin je gaat
  • Beoordeel de ruimte voor de truck zorgvuldig op mogelijke gevaren en houd daarbij in gedachten dat de wielen van pallettrucks klein zijn en gemakkelijk vast kunnen komen te zitten in smalle ruimtes
  • Zet je lading altijd vast voordat je deze verplaatst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer