De trends in de logistieke sector veranderen continu. Bovendien hebben deze veranderingen direct en indirect invloed op andere spelers in de markt. De huidige logistieke trends zorgen voor druk op organisaties, waardoor zij gedwongen worden om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. Benieuwd welke trends in 2023 een rol spelen in de logistieke sector? Lees snel verder!
Integraties en cloud systemen
Door de blijvende ontwikkeling en verspreiding van integraties en cloud systemen kunnen organisaties hun workflow stroomlijnen en nog sneller informatie uitwisselen. Bovendien wordt deze informatie door de huidige ontwikkelingen veiliger verstuurd en dat resulteert in meer controle op de financiën. Deze trend zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen tijd, maar ook veel geld besparen. Op die manier profiteren organisaties van veel efficiëntere interne processen.
Kunstmatige intelligentie
Zoals verwacht gaat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol spelen bij de efficiëntie van supply chains. Door AI worden menselijke uren en fouten gereduceerd en kunnen patronen in de supply chain worden geïdentificeerd. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om voorspellende analyses te doen naar de inkoopvraag. Zo kunnen zij hun voorraad hierop aanpassen.
Personeel wordt nog belangrijker
De focus op personeel zal in 2023 steeds belangrijker worden in de logistieke sector. Zo blijkt uit onderzoek dat het personeelstekort nog steeds tot één van de logistieke trends behoort. Zo blijkt dat ruim 49% van de logistieke bedrijven personeelstekort verwacht in de komende 3 jaar. Om dit principe tegen te gaan, kunnen er diverse maatregelen getroffen worden. Zo kunnen organisaties denken aan de inzet van flexwerkers, of het aanbieden van meer werknemersvoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bedrijfswagen. Met auto leasen profiteren organisaties van goedkopere terugkerende betalingen.
Circulaire supply chains
De welbekende lineaire supply chains zullen in 2023 plaatsmaken voor circulaire supply chains. Alle grondstoffen worden namelijk steeds duurder waardoor de beschikbaarheid niet altijd gegarandeerd kan worden. Om die reden breken veel fabrikanten hun weggegooide producten af in grondstoffen. Op die manier wordt er minder uitgegeven aan grondstoffen, is er minder risico op volatiele grondstofprijzen en wordt de impact op het milieu beperkt.
Steeds meer lokale partners
Hoewel vroeger de focus lag op globalisatie, kiezen nu steeds veel fabrikanten ervoor om de productie dichter bij huis te halen. Dit vanwege de gevolgen van Covid, oorlog en hoge containerprijzen. Steeds meer lokale supply chains bieden meer veiligheid en risico aan, waardoor fabrikanten onafhankelijker zijn van internationale perikelen. Zo zijn fabrikanten steeds flexibeler.