Checklist veilig rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Checklist veilig rijden

Per afgelegde kilometer zijn professionele vrachtwagenchauffeurs minder vaak betrokken bij ongevallen dan andere bestuurders. De gevolgen van een ongeval met een vrachtwagens zijn echter vaak ernstig, vanwege het gewicht en de omvang van de truck. Daarnaast kan de lading de ernst nog verder vergroten. Het is dus belangrijk om altijd goed voorbereid de weg op te gaan.

Comfortabele rijhouding

Een goed afgestelde stoel zorgt ervoor dat de chauffeur zo comfortabel mogelijk zit en bij alle bediening kan. De hoofdsteun moet goed staan zodat het hoofd in het geval van een ongeluk wordt opgevangen. Draag altijd de veiligheidsgordel als chauffeur en bijrijder. Ook als de bijrijder slaapt, moet degene worden beveiligd. Dit brengt ons bij het volgende punt.

Pak voldoende rust

Gebruik de rusttijden om daadwerkelijk te rusten. Voor een veilige situatie op de weg is het onontbeerlijk dat chauffeurs zich aan de opgelegde rij- en rusttijden houden. Het is niet alleen illegaal om met de tachograaf te knoeien maar ook zeer onverantwoordelijk. Op het moment dat een chauffeur slaperig wordt, vergroten de kansen op een ongeluk. Het is zelfs net zo gevaarlijk om moe te rijden als met een slok op. Stop dan ook direct met rijden bij tekenen van vermoeidheid en stap uit de vrachtwagen voor wat frisse lucht en om de benen te strekken. 

Check de vrachtwagen

De chauffeur heeft de verantwoordelijkheid om voor vertrek te controleren of alles naar behoren functioneert. Enkele punten om te controleren zijn de remmen en de remleidingen, de bandendruk en groefdiepte, het oliepeil en het koelmiddel. Daarnaast is het belangrijk dat de spiegels goed staan en de ruiten schoon zijn, alle lichten en richtingaanwijzers werken en de ruitenwissers hun 

werk doen. Check ten slotte of alle speciale uitrustingen, zoals sneeuwkettingen of brandblusapparaten, mee zijn. 

Voorbereiding

Voor vertrek kan de chauffeur de route al uitstippelen en eventuele ‘lastige’ momenten zoals bruggen, tunnels en dergelijke alvast bekijken. Zo is het mogelijk om van te voren te bepalen of de omvang of het gewicht van de lading een probleem gaat vormen. Plan de route zoveel mogelijk via snelwegen en bekijk alvast welke plekken geschikt zijn voor de rustpauzes. Zo zijn er in Duitsland reserveerbare rustplaatsen.

Goed verzekerd op weg

Natuurlijk is het voertuig van de professionele chauffeur goed verzekerd. Mocht zich een ongeluk voordoen, wordt de schade aan alle betrokken voertuigen vergoed. Bij verreweg de meeste chauffeurs loopt zo’n verzekering via de werkgever. Mocht je privé ook wel eens achter het stuur kruipen, vergeet dan zeker niet je verzekering te regelen. Zelfs een goedkope autoverzekering kan een vergelijkbare dekking bieden als je professionele verzekering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer