Ga naar hoofdinhoud

De cruciale rol van bordestrappen in de transportsector

In de  wereld van transport en logistiek zijn veiligheid en efficiëntie van het grootste belang. Een van de vaak over het hoofd geziene gereedschappen in deze branche is de bordestrap. In dit artikel duiken we dieper in de rol die bordestrappen spelen in de transportsector en het belang van hun regelmatige keuring.

Waarom bordestrappen onmisbaar zijn

Veiligheid staat op de eerste plaats. Zeker in een sector waar werknemers regelmatig op hoogte werken en zware ladingen verplaatsen, is de stabiliteit van een bordestrap essentieel. Deze trappen bieden een veilige en betrouwbare toegang tot voertuigen en trailers, waardoor het risico op ongelukken aanzienlijk wordt verminderd.

Bordestrappen kunnen altijd op maat gemaakt worden en dat is belangrijk want de transportsector kent een breed scala aan voertuigen, van vrachtwagens en trailers. Bordestrappen zijn flexibel en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan verschillende hoogtes, waardoor ze ideaal zijn voor diverse toepassingen.

Een goede trap is duurzaam en veilig onder zware omstandigheden. Bordestrappen zijn zijn vaak gemaakt van hoogwaardig aluminium. Dit maakt ze licht en praktisch in gebruik maar ook robuust en bestand tegen de uitdagingen van de transportsector. Denk daarbij aan  weersinvloeden en mechanische slijtage.

De essentie van keuringen voor verrijdbare bordestrappen

Wettelijke verplichting en de Arbowet

Al sinds de invoering van de Arbowet is het periodiek keuren van verrijdbare bordestrappen een verplichting. Deze wetgeving onderstreept het belang van veiligheid op de werkplek en het efficiënt functioneren van deze trappen. De keuring van verrijdbare bordestrappen geschiedt conform de norm NEN-EN 14122. Deze norm stelt specifieke eisen en richtlijnen vast voor veiligheids- en prestatiecriteria. Door te voldoen aan deze norm waarborgt u niet alleen de veiligheid van uw medewerkers, maar minimaliseert u ook mogelijke risico’s en incidenten. Bovendien zorgt u ervoor dat u voldoet aan de wettelijke vereisten die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving te bevorderen.

Treden van de aluminium bordestrap

Het tredenprofiel van een bordestrap is een cruciaal element dat direct invloed heeft op de veiligheid en functionaliteit van de trap, vooral in de logistieke sector. Afhankelijk van de omgeving en de specifieke taken waarvoor de bordestrap wordt gebruikt, kan het juiste tredenprofiel het verschil maken tussen een veilige en een risicovolle werkomgeving.

In logistieke omgevingen, waar vloeistoffen zoals olie of water regelmatig gemorst kunnen worden, verhoogt een ongeschikt tredenprofiel het risico op uitglijden aanzienlijk. Bordestrappen met geperforeerde treden of grove opengewerkte antisliptreden zijn in dergelijke situaties essentieel. Deze specifieke profielen bieden niet alleen extra grip, maar laten ook restmateriaal en vloeistoffen door, waardoor de treden minder snel vervuild raken en het uitglij risico vermindert.

Leuningen bij een bordestrap

Veilig werken gaat verder dan alleen stabiele treden. Trapleuningen zijn eveneens onmisbaar voor de veiligheid. Afhankelijk van de specifieke werkzaamheden kunt u bepalen waar de leuningen geplaatst moeten worden. Hoewel een bordestrap  vaak standaard rondom van leuningen is voorzien, kan er in bepaalde situaties, zoals bij werkzaamheden aan hoger gelegen machines of bovenop een trailer, gekozen worden voor een open zijde in het leuningwerk. Het aanpassen van het leuningwerk aan de specifieke taken zorgt voor een optimale combinatie van toegankelijkheid en veiligheid.

Veilige werkomgeving

Bordestrappen spelen een cruciale rol als het gaat over veilig werken in de transportsector. Ze bieden niet alleen veilige en flexibele toegang tot verschillende voertuigen, maar garanderen ook de veiligheid en efficiëntie van de werkzaamheden. Door te investeren in kwalitatieve bordestrappen, hun regelmatige keuring en de juiste aanpassingen aan treden en leuningen, zetten we  een grote stap voorwaarts in het creëren van een veiligere en productievere werkomgeving in de transportsector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer