Ga naar hoofdinhoud

De functies en belangrijke rol van de distributieriem in commerciële voertuigen

Het is belangrijk te weten waarom een distributieriem en de tijdige vervanging van dit onderdeel essentieel is. Wanneer moet deze worden vernieuwd en wat zijn de kosten?

De functie van de distributieriem

De distributieriem van een voertuig met een verbrandingsmotor zorgt voor de soepele samenwerking van de bewegende onderdelen van de motor. De distributieriem of -ketting zorgt er bij het starten van de motor voor dat de nokkenas met een regelmatige rotatiebeweging begint te draaien en dat de kleppen van de motor automatisch worden geopend en gesloten.

Tijdige vervanging van de distributieriem

De vervangingstermijn van een distributieriem is 60.000 tot 150.000 kilometer of wanneer er niet veel met het voertuig wordt gereden tussen de 5 en 10 jaar. Echter, omdat deze termijn per voertuig en riem kan variëren, is het verstandig om zowel de in het instructieboekje van het voertuig vermelde vervangingstermijn als die op de productverpakking te raadplegen.

Door diverse oorzaken kan de riem vroegtijdig slijten of schade oplopen en daarom moet de conditie van de distributieriem regelmatig worden gecontroleerd. Zodra de riem beschadigingen (denk hierbij aan scheurtjes en versleten of afgebroken tanden) heeft, moet deze worden vervangen. Zorg hierbij ook meteen voor de vervanging van de bijbehorende spanrollen.

Mocht de distributieriem niet op de correcte wijze worden geïnstalleerd, dan kan er serieuze motorschade ontstaan doordat de kleppen en zuiger met elkaar in aanraking komen. Bij installatie van een nieuwe riem moet eveneens voor de juiste spanning ervan worden gezorgd. Vanwege de complexiteit en het belang van een correcte montage kan dit het best door een garagebedrijf worden gedaan, zodat installatiefouten en motorschade worden voorkomen of de kans daarop tot een minimum worden gereduceerd.

Symptomen van defecten

Een defect onderdeel kan fatale gevolgen hebben voor de motor en het risico met zich meebrengen dat het voertuig stilvalt. Dat betekent dat eigenaren er zeker van moeten zijn dat de distributieriem altijd in goede staat verkeert, zodat de prestaties van hun commerciële voertuig optimaal zijn. In aanvulling op het in acht nemen van de vervangingstermijn van de distributieriem, dient u ook de symptomen van defecten aan het onderdeel te herkennen om het gevaar van ernstige motorschade en hoge kosten te voorkomen. Doet één van de volgende symptomen zich voor, wacht dan niet en ga meteen naar een garage:

Ongebruikelijke geluiden vanuit de motorruimte – Deze geluiden zijn de duidelijkste aanwijzingen voor een beschadigde distributieriem. Vaak is dit een gevolg van slijtage aan de riem zelf of de bijbehorende onderdelen. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat de nokkenas altijd voldoende smering heeft.

Het lekken van motorolie – Indien er sprake is van een olielekkage zal de nokkenas niet voldoende smering krijgen. Dit leidt ertoe dat de distributieriem van het voertuig geen optimale werking heeft en beschadigd raakt.

De auto schakelt moeilijker – Een beschadigde of versleten distributieriem kan erin resulteren dat het voertuig minder makkelijk schakelt. De reden hiervoor is dat de distributieriem een belangrijke rol speelt op de timing van de automotor en in het verlengde daarvan het schakelen van de versnellingen.

De motor draait helemaal niet meer – Wanneer de distributieriem ernstig versleten is kan deze bij het starten van de motor of tijdens het rijden knappen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de motor, die in veel gevallen vervangen zal moeten worden. Omdat dit zonder voorafgaande symptomen gebeurt, is meteen duidelijk waarom een regelmatige controle van de distributieriem op broosheid, ontbrekende tanden, scheuren en spanning van belang is.

Vervangingskosten

Verwaarloos het onderhoud en de tijdige vervanging van de distributieriem van je vrachtwagen niet om hoge reparatiekosten te vermijden en de mobiliteit te behouden. Op de website autodoc.be kun je de distributieriem voor vrachtwagens bekijken voor jouw type voertuig.

Goed onderhoud van uw commerciële voertuig levert veel voordelen op. U zult minder vaak onderdelen hoeven vervangen, het voertuig heeft een hogere inruilwaarde en zal blijven rijden zonder onderweg op een ongeschikt moment stil komen te staan wat tot omzetverlies leidt.

Informatiebronnen:

https://www.autodoc.be/info/distributieriem-vervangen-wat-de-vervangingsinterval-en-wat-de-prijs-voor-vervanging

https://www.autoscout24.be/nl/informeren/advies/auto-onderhoud/wanneer-distributieriem-vervangen/


Deze content is van een externe partij en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van TTM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer