De toekomst van de logistiek ligt bij de blockchain • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

De toekomst van de logistiek ligt bij de blockchain

De blockchaintechnologie kennen we natuurlijk van de cryptomarkt en de digitale betaalmunten. Toch kent de blockchain ook steeds meer toepassingen binnen de logistieke sector. Het gaat dan vooral om sectoren waarbij traceerbaarheid belangrijk is of waarbij de veiligheid essentieel is, zoals de voedingssector, de chemiesector en de farmaceuticasector. Er zijn talloze voordelen te noemen, maar er zijn ook nog een aantal obstakels te overwinnen.

Wat is de blockchain?

De blockchain is natuurlijk bekend omwille van cryptomunten als bitcoin. De blockchain is in het geval van Bitcoin een groot openbaar en transparant grootboek waarin alle cryptotransacties zijn opgenomen. Kenmerkend aan de blockchain is dat data in de vorm van blokken wordt opgeslagen en dat deze blokken zich in een keten bevinden. Aan deze keten kunnen wel nieuwe blokken met data worden toegevoegd, maar de voorgaande blokken kunnen niet worden aangepast. Op deze manier is het mogelijk om te volgen hoe cryptomunten van hand tot hand gaan, maar omdat de blokken ook andere data kunnen bevatten, zijn er veel meer toepassingen mogelijk.

Voordelen van de blockchain voor de logistieke sector

Bij de logistiek is een hele keten betrokken, waarbij data en documenten talloze keren moet worden gecontroleerd. Dit kost niet alleen veel moeite, maar ook tijd en geld. Traditioneel wordt er binnen de logistiek nog sterk gerekend op manuele processen en veel papierwerk, gaande van vrachtbrieven over bestelbonnen tot verzendlabels. Wanneer er een stukje papierwerk ontbreekt, kan de volledige logistieke keten vertraging oplopen. Als data in de blockchain worden opgeslagen, is er echter steeds zekerheid over de juistheid ervan en kunnen manuele controles worden beperkt. Bovendien kan er na iedere handeling of bij iedere nieuwe logistieke partij nieuwe data aan de keten worden toegevoegd.

Daarnaast kan dezelfde technologie worden gebruikt om de herkomst van goederen na te gaan. Consumenten krijgen dan inzicht in de volledige logistieke keten, terwijl ze zeker zijn dat de informatie niet kan worden gemanipuleerd. Toch gaat dit alles hand in hand met elkaar. De meeste bottlenecks treden namelijk op waar de transparantie te wensen overlaat. Omdat niemand inzicht heeft in waar zendingen zich bevinden, is het ook moeilijk om levertijden te garanderen en leveringen in te plannen. Klanten met vragen over hun bestelling kunnen dan niet worden geholpen. Via de blockchain verhoogt men de transparantie binnen de onderneming, wat via een gerichte communicatie ook de klantbeleving ten goede komt. Iedereen wint er met andere woorden bij. Bij een eerder project van onder meer ABN AMRO en Samsung SDS heeft men al bewezen hoe van-deur-tot-deur-traceerbare containers een meerwaarde zijn voor alle logistieke actoren.

Uitdagingen voor de logistieke sector

Hoewel de blockchain zeker voordelen te bieden heeft, blijven er hoe dan ook nog een aantal uitdagingen bestaan. Er is bijvoorbeeld een grote kenniskloof en er is sprake van een zogenaamde vertrouwensparadox. Terwijl de blockchain manipulatie onmogelijk maakt en het de transparantie naar een hoger niveau tilt, wordt het nog te vaak in een adem genoemd met het darkweb en de negatieve berichtgeving over cryptomunten. Een betere bewustwording van wat de blockchain is, moet drempels helpen te vervagen.

Tegelijkertijd willen niet alle bedrijven zomaar alle informatie met iedereen delen, is er geen standaardblockchain, vergt het vakwerk torenhoge investeringen en ontbreken er nog duidelijke wettelijke kaders. Eigenlijk kan je enkel maar concluderen dat de toekomst van de logistiek bij de blockchain ligt, maar ook dat er veel bij komt kijken en dat lang niet alle logistieke actoren er vandaag al klaar voor zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer