Zeecontainers zijn al lange tijd een begrip als het aankomt op het vervoeren van goederen over zee, zowel voor zakelijk gebruik als voor particulieren. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat er gespecialiseerde containerbedrijven zijn ontstaan, ook zijn de zeecontainers zelf steeds verder doorontwikkeld. Zo kan je naast een standaard zeecontainer ook kiezen voor bijvoorbeeld een flatrack container, welke ideaal is voor grote machines welke niet in een normale container passen of een open top container welke gemakkelijk van bovenaf gevuld kan worden. Mocht je gaan verhuizen dan heb je zelfs speciale verhuiscontainers, welke door de ventilatieroosters en gelakte vloeren ervoor zorgen dat al de goederen na een lange reis weer netjes tevoorschijn komen.
Zeecontainers negatief in het nieuws
Ondanks alle voordelen welke een container met zich meebrengt als het aankomt op vervoeren van goederen, zijn ze de laatste tijd juist negatief in het nieuws. Dit komt voornamelijk doordat de prijs van het containervervoer zo enorm is opgelopen, dat het vervoer over zee stukken minder aantrekkelijk is geworden en het de consument is die aan het kortste eind trekt.
Deze prijsstijging is tweeledig. Aan de ene kant is er sprake van een tekort aan zeecontainers. Echter is dit niet perse een tekort, maar eigenlijk meer een kwestie van beschikbare lege containers op de verkeerde plek. Doordat deze leeg aan de kades in Europa staan, is het vervoeren hiervan naar China niet interessant omdat er niet aan verdiend kan worden. Hierdoor blijven ze dus ook staan waar ze staan. Aan de andere kant is de vraag naar producten vanuit China toegenomen vanwege het feit dat consumenten veel meer besteden aan ‘Made in China’ producten zoals elektronica. Deze combinatie zorgt ervoor dat de prijsstijging van het containervervoer wordt doorberekend in de producten en dus de consument. Daarnaast nemen ook de levertijden enorm toe.
Hoe nu verder?
Om de lange wachttijden en prijsstijgingen op te lossen, zijn er gelukkig steeds meer rederijen die alles op alles zetten om lege containers richting China te krijgen. Dit doen ze niet alleen met hun huidige vloten, veel bedrijven zijn ook gegroeid in capaciteit door het huren en kopen van extra schepen. Ondanks alle moeite die bedrijven als Maersk en Hapag Lloyd erin hebben gestoken, kan een onverwachte situatie zoals die op het Suezkanaal roet in het eten gooien. Hierdoor lopen wachttijden niet alleen weer op, producten kunnen hierdoor ook waardeloos worden waardoor het aanbod alleen nog maar meer afneemt. Een glazen bol heeft helaas niemand, maar vast staat wel dat bedrijven er alles aan doen om al het vervoer weer zo snel mogelijk op gang te krijgen. Hopelijk werpt dit langzaamaan zijn vruchten af, en kunnen we weer richting normaal.