€5.000 subsidie bij aanschaf elektrische bestelauto • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

€5.000 subsidie bij aanschaf elektrische bestelauto

Een elektrische bestelauto is een forse investering, waardoor het vooral voor kleine ondernemers lastig is om te investeren in duurzamer vervoer. Daar is dit jaar echter verandering in gekomen, want vanaf 2021 komen ondernemers in aanmerking voor €5.000 subsidie bij het aanschaffen of leasen van een elektrische bestelwagen. Hoe je voor deze regeling in aanmerking komt? Dat vertellen we hier.

Een milieuvriendelijker Nederland

De subsidieregeling voor elektrische bestelauto’s is bedoeld om een volgende stap te maken richting een milieuvriendelijker Nederland. Vooral voor de kleine ondernemers is het nog moeilijk om deze investering te maken, daarom probeert de overheid vooral deze ondernemers met de subsidieregeling te helpen. Grotere bedrijven zie je al steeds vaker de overstap maken naar elektrische bussen. Zo neemt DPD dit jaar zo’n 100 elektrische bussen in gebruik, wat in lijn ligt met de duurzaamheidsambitie van het bedrijf om in 2025 in de 30 grootste Nederlandse steden volledig CO2-neutraal te bezorgen.

Duurzame stadslogistiek

Dat DPD in 30 Nederlandse steden volledig CO2-neutraal wil gaan bezorgen is geen toeval. Het is namelijk afgesproken in het klimaatakkoord dat vanaf 2025 deze steden een zero emissie zone moeten hebben ingevoerd voor stadslogistiek. Om ondernemers die in deze zones moeten rijden tegemoet te komen, kunnen zij een subsidie aanvragen tot €5.000 voor het aanschaffen of leasen van een uitstootvrije bestelauto. Deze bestelauto’s zijn duurder in aanschaf, maar beter voor het milieu én uiteindelijk goedkoper in onderhoud en gebruik.

Wat zijn de voorwaarden?

Aan het aanvragen van deze subsidie hangen natuurlijk een aantal voorwaarden. Zo zal de subsidie beschikbaar zijn van 2021 tot 2025. Hiermee moeten ondernemers in 2025 helemaal klaar zijn voor het rijden in de steden met emissievrije zones. Hoe hoog de subsidie precies is, dat is afhankelijk van de nieuwprijs van de bestelwagen. De subsidie is namelijk 10% van de nieuwprijs, met een maximaal bedrag van €5.000. Om het nog aantrekkelijker te maken voor ondernemers komen ze ook in aanmerking voor fiscale regelingen, zoals de milieu-investeringsaftrek.

Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is daarnaast dat de bestelauto op z’n minst 100 kilometer uitstootvrij moet kunnen rijden. Ook is er een maximum aantal bestelwagens waarvoor een bedrijf subsidie kan aanvragen. En wordt een bestelauto binnen drie jaar weer verkocht? Dan zal een deel van de subsidie terugbetaald moeten worden.

Hoeveel geld is er beschikbaar?

In totaal wordt er 185 miljoen euro voor de subsidie uitgetrokken. Deze wordt verdeeld tussen 2021 en 2025. In 2021 zal er daarom 22 miljoen euro beschikbaar zijn. Is er al voor 22 miljoen aan subsidies aangevraagd? Dan moet je wachten op het volgende jaar. Het beschikbare subsidiebedrag loopt daarnaast elk jaar terug. Dit komt doordat het kabinet verwacht dat er steeds meer goedkopere elektrische bestelwagens op de markt komen.

Opladen elektrische bestelauto

Wil je als ondernemer gaan investeren in elektrische bestelauto’s? Of heb je werknemers, bezoekers en klanten die je beter van dienst wil zijn? Investeer dan in een laadpaal (of meerdere). Hiermee draag je bij aan een duurzamer klimaat, maar het is ook een goede manier om je investering in elektrische voertuigen rendabel te maken. Het laden met een eigen laadpaal is namelijk een stuk goedkoper dan openbaar laden. Openbaar laden kost namelijk rond de 30 en 59 cent per kWh, terwijl dit met een eigen laadpaal slechts 21 tot 35 cent per kWh is. Laat je wel altijd goed informeren over een laadpaal voor bedrijven, zodat je op de hoogte bent van de regelgevingen en mogelijkheden voor subsidies en financieringen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer