Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Er valt namelijk een boel te regelen wanneer je begint met het ondernemerschap. Maar geen zorgen, wij helpen je graag een handje op weg. Van zaken als het bepalen van de juiste rechtsvorm tot het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij, zodat jij een vliegende start kunt maken met jouw nieuwe business.
Sluit de juiste verzekeringen af
Net zoals je als particulier een zorgverzekering of aansprakelijkheidsverzekering afsluit om jezelf te beschermen tegen hoge kosten bij ziekte en schade, kun je als ondernemer verzekeringen afsluiten om een bedrijf te beschermen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld bij een gerenommeerde verzekeraar als Unive. Hiermee ben je gedekt tegen schade die jij, of één van de werknemers, veroorzaakt tijdens de werkzaamheden van het bedrijf.
Lees de polisvoorwaarden van de verzekeraar altijd goed door om te zien wat er onder de dekking valt, zodat je precies weet wat er wel en niet wordt gedekt.
Bepaal de juiste rechtsvorm
In Nederland is elk bedrijf verplicht zich te registreren bij de Kamer van Koophandel. Zonder een geldige inschrijving mag je geen werkzaamheden met jouw onderneming uitvoeren, dus zorg ervoor dat je dit op tijd regelt. Tijdens de inschrijving moet je gelijk een beslissing maken over de rechtsvorm van het bedrijf.
Elke rechtsvorm heeft zijn eigen financiële en administratieve voor- en nadelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenmanszaak, de meestgekozen rechtsvorm wanneer jij een zzp’er bent. Of voor een vennootschap, waarbij er meerdere rechtspersonen zijn die deel uitmaken van het bedrijf. Twijfel je over de juiste rechtsvorm? Laat je dan goed informeren door een expert, zodat je uiteindelijk de juiste beslissing kunt nemen.
Verzin een originele bedrijfsnaam
Tijdens de inschrijving bij de Kamer van Koophandel moet je ook direct de bedrijfsnaam opgeven. Kies voor een bedrijfsnaam die past bij de werkzaamheden en die mensen goed kunnen onthouden. Check meteen of de domeinnaam voor het bedrijfsnaam nog beschikbaar is. Is de naam al door een ander bedrijf in gebruik? Dan is het beter om een andere naam te bedenken, om verwarring te voorkomen.
Wanneer je eenmaal de juiste naam hebt gekozen, is het aan te raden om direct de domeinnaam te registreren zodat je een website kunt beginnen. Vergeet daarnaast niet om een passend e-mailadres aan te maken en registreer de bijbehorende accounts op social media. Op die manier kun je de branding van jouw bedrijf gelijk goed aanpakken en kunnen klanten je gemakkelijk vinden.
