Ga naar hoofdinhoud

Het functionele doel en de belangrijkheid van wielbouten in commerciële voertuigen

Wielbouten en -moeren kunnen kleine en onbelangrijke onderdelen lijken, in werkelijkheid spelen ze een zeer belangrijke rol wat betreft de veiligheid en de goede wegligging van commerciële voertuigen.

Functie van wielbouten

De primaire taak van de wielbouten is ervoor te zorgen dat de wielen stevig op auto’s en bedrijfswagens bevestigd blijven. Zo kan er op een veilige en comfortabele manier van a naar b worden gereden. Doordat de wielmoeren de wielen stevig op hun plaats houden, leveren ze tevens een belangrijke bijdrage aan de goede remwerking van het voertuig.

Losse wielbouten en de gevaren

De gevaren van losse bouten worden uitgelegd op aanhangcars.nl en daaruit blijkt onder meer dat deze een negatieve uitwerking hebben op de stabiliteit van het voertuig, die vooral bij hogere snelheden goed merkbaar is. Bovendien verminderen losse wielbouten de remwerking, omdat het voertuig trager en anders op het intrappen van het rempedaal reageert. Controleer enige tijd na het omzetten van nieuwe banden of het verwisselen van een lekke band of de wielbouten nog steeds goed vastzitten, omdat deze als het ware aan hun nieuwe positie moeten wennen en los kunnen gaan zitten. Het loszitten van een wiel kan leiden tot levensgevaarlijke situaties en ongelukken.

Symptomen van losse wielbouten

De site autoonderdelen24.be vertelde over de oorzaken van storingen, zoals het gebruik van wielbouten met een ongeschikte schroefdraadmaat of lengte. Hierdoor kunnen ze los gaan zitten of afbreken en daarom is het belangrijk te herkennen wanneer ze moeten worden vastgezet of vervangen. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor loszittende bouten, zoals vreemde geluiden en trillingen. Bij verandering van snelheid zullen ook de kloppende geluiden veranderen.

Bij een stilstaande auto kan worden gecontroleerd of er problemen zijn door de bouten los te draaien. Mocht dat moeilijk gaan doordat deze vastgeklemd zitten of doordraaien, of is er tijdens het losdraaien een krakend geluid hoorbaar, dan moeten de wielbouten worden schoongemaakt en van smeermiddel worden voorzien of indien nodig worden vervangen.

Waarop moet ik letten bij het vastzetten van wielbouten

Het is niet alleen belangrijk om het aanhaalmoment in acht te nemen, maar ook om te kiezen voor een goede kwaliteit wielbouten en -moeren. Zijn de bouten van een slechte kwaliteit of hebben ze niet de juiste pasvorm, dan is het mogelijk dat ze afbreken of kapot gaan, wat kan leiden tot een los wiel of zelfs volledig loskomen van het voertuig. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat het cruciaal is om de aanwijzingen van de fabrikant met betrekking tot het aanhaalmoment van de wielbouten op te volgen en de vastheid regelmatig te controleren.

Is uw auto van speciale velgen voorzien, houd er dan rekening mee dat in veel gevallen de wielbouten en velgen op elkaar zijn afgestemd. Plaatst u velgen met winterbanden dan heeft u andere wielbouten nodig. Bent u zuinig op uw velgen, dan kunt u deze beschermen door een van de bouten van elk wiel te vervangen door bout met een aangepast kop die u alleen met een speciaal gereedschap kunt vastzetten.

Check de wielbouten regelmatig op vastheid en eventuele beschadigingen. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen de bouten worden aangetast of gaan roesten, wat ertoe leidt dat de bouten kwetsbaarder worden. Bedenk ook dat wielbouten en -moeren van auto’s niet voor altijd meegaan en op een bepaald moment vernieuwd moeten worden. Immers, ze staan tijdens het rijden voortdurend onder een zware belasting. Nieuwe exemplaren zijn niet duur, online zijn wielbouten al vanaf ongeveer € 1 verkrijgbaar.

Goed voorbereid op weg

Zorg dat er altijd een gereedschapsset met een wielsleutel of kruissleutel, en eventueel bouten en een middel op vastzittende bouten los te maken in uw auto ligt. Mocht u ingeval van een lekke band een reservewiel moeten plaatsen, draai dan terwijl de auto nog op de krik staat de wielbouten kruislings handmatig vast zonder al te veel kracht uit te oefenen. Laat dan de auto zakken en draai de bouten goed vast, eventueel door met uw voet op de wielsleutel druk uit te oefenen. Uiteraard is het onderweg eigenlijk niet mogelijk om precies het aanhaalmoment van het vastdraaien te bepalen. Dit kunt u op een later moment eventueel door een garagebedrijf laten doen.

Conclusie

Wielbouten spelen een sleutelrol bij het veilig rijden met commerciële voertuigen en vrachtwagens. Het correct aandraaien, materialen van hoge kwaliteit, regelmatig onderhoud en controle van deze kleine onderdelen zijn stuk voor stuk factoren die ervoor zorgen dat uw voertuig langdurig en zonder onnodig oponthoud en kosten dienst kan doen.


Deze content is van een externe partij en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van TTM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer