Hoe dashcams voor vrachtwagens bijdragen aan het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe dashcams voor vrachtwagens bijdragen aan het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen

Een aantal jaren terug kwamen dashcams met name voor in de particuliere markt. Ook de zakelijke markt ziet steeds meer de voordelen, die het gebruik van dashcams voor vrachtwagens, met zich meebrengen. Dit zijn voordelen voor de chauffeur, maar ook voor uw bedrijfsdoelstellingen.

Slimme video met dashcams gericht op de weg worden ondersteund door Artificiële Intelligentie (AI). Dit zorgt voor een toename van veiligheid en efficiëntie voor chauffeurs en wagenparken. Slimme video dient als onafhankelijke getuige en biedt een schat aan data. Bij een overtreding of ongeval van een medeweggebruiker dienen de beelden in sommige gevallen bij een rechtszaak als bewijsmateriaal of vereenvoudigt het de afwikkeling met de verzekeraar. Dit is het voordeel van dashcams waar de meeste mee bekend zijn. Dashcams voor vrachtwagens dragen daarnaast bij aan het behalen van meerdere bedrijfsdoelstellingen. In dit artikel laten we zien aan welke 4 bedrijfsdoelstellingen een dashcam voor vrachtwagens bij kan dragen.

Gerealiseerde doelen dankzij dashcams voor vrachtwagens

Alleen al in Nederland zijn genoeg branches en beroepen te bedenken waarbij werknemers veel tijd op de weg doorbrengen. Transport en logistiek zijn voorbeelden van branches die de meeste kilometers afleggen. Statistisch gezien is de kans op een ongeval, overtreding of ruzie in het verkeer groter wanneer u een beroep heeft waarbij een collega veel op de weg zit. Dashcams voor vrachtwagens of andere bedrijfsvoertuigen voorkomt vervelende discussies tussen werkgevers en werknemers.

1.   Verbetert de veiligheid van de chauffeur

Dashcams voor vrachtwagens zijn een uitkomst voor bedrijven waarbij meerdere personen gebruik maken van dezelfde vrachtwagen. Geen enkele werknemer wil opdraaien voor de schade die een andere collega heeft gemaakt.

Het installeren van camera’s heeft een positief effect op het rijgedrag van de chauffeur. Ze zijn zich meer bewust van hun rijstijl waardoor ze zich beter aan de verkeersregels houden.

Ook biedt het aanvullende veiligheid voor vrachtwagenchauffeurs die onbekende bijrijders hebben of overvallen worden tijdens het overnachten in een vrachtwagencabine.

2.   Minder valse claims

Uit cijfers van de branche blijkt dat één op de tien letselschadeclaims verband houdt met de bekende ‘crash-voor-cash-zwendel’. Dit is een gevaarlijke manier van zwendel waarbij criminelen aanrijdingen op de weg creëren. Op deze manier proberen ze een verzekeringsuitkering te claimen. U moet uw vrachtwagenchauffeurs hiertegen beschermen. Vrachtwagen dashcams zorgen voor sterk bewijs tegen deze crash-for-cash-claims. Naast dat deze nauwkeurig en onweerlegbaar videobewijs leveren, schrikken de dashcams fraudeurs af.

3.   Bespaar brandstof en zorg voor minder slijtage

Een ander voordeel van vrachtwagen dashcams is het positief effect op uw wagenparkkosten. Na het installeren van de dashcams nemen chauffeurs op een meer bewuste manier deel aan het verkeer. Zo wordt minder snel te hard of roekeloos gereden. Dat resulteert in lagere brandstofkosten en voorkomt onnodige slijtage. 

4.   Afname van verzekeringskosten

Steeds meer verzekeraars erkennen dashcam opnames uit vrachtwagens als geldig bewijsmateriaal. Wanneer u met de beelden van de dashcam kunt aantonen dat de gemaakte schade buiten uw schuld om is ontstaan kunt u korting krijgen op uw no-claim. Sommige verzekeraars bieden korting op uw premie wanneer u een vrachtwagen dashcam laat installeren.

Ieder wagenpark heeft te maken met eigen bedrijfsdoelstellingen. Denk aan het werken naar een zero emissie wagenpark of een meer efficiënt wagenparkbeheer. Ook doelstellingen gericht op vrachtwagenchauffeurs worden van groter belang. Dashcams voor vrachtwagens hebben voordelen voor zowel de chauffeur als voor de wagenparkbeheerder. Ongeacht de bedrijfsdoelstellingen, alles valt en staat met het onderhoud van de voertuigen en het veilig van A naar B komen. Dat is waar vragtwagen dashcams een echte toegevoegde waarde bieden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer