Ga naar hoofdinhoud

Hoe kan ICT toegepast worden in transport en logistiek?

Steeds vaker worden er ICT-beheerder vacatures op het internet geplaatst door bedrijven in de sector van transport en logistiek. Logisch, ICT, wat staat voor Informatie- en Communicatietechnologie, kan in deze ondernemingen namelijk een grote rol spelen. Heeft je bedrijf te maken met transport en logistiek? De kans is groot dat je dan ook een ICT-vacature gaat opstellen na het lezen van dit artikel, waarin je meer te weten zult komen over potentiële ICT-toepassingen in de sector. 

Warehousing consolidation

Op het moment worden warehousing faciliteiten over het algemeen niet effectief en efficiënt gebruikt. Dit komt doordat er beter samengewerkt moet worden tussen diverse partijen in het logistiek netwerk. Er is desondanks wel sprake van warehousing consolidation, wat één grote, belangrijke drijvende kracht heeft: de nadruk op een korte doorlooptijd van verlader tot afnemer. Ook moeten voorraden in het netwerk teruggedrongen worden, wat te maken heeft met de eerder genoemde drijvende kracht achter warehousing consolidation. Je kunt warehouse consolidatie realiseren op twee manieren. Zo kan het fysiek gedaan worden door samen te werken in Manufacturing en Fresh Consolidation Centres. Ook kan het virtueel gerealiseerd worden met behulp van ICT-toepassingen. Hierdoor zul je warehousing faciliteiten in het logistiek netwerk zo efficiënt mogelijk aansturen.

Supply Chain Event Management

Logistieke dienstverleners en verladers gebruiken tegenwoordig Supply Chain Management software. Dit doen ze zodat ze het logistiek netwerk zo goed mogelijk kunnen beheersen. Hiermee kan niet alleen Supply Chain Planning uitgevoerd worden, maar ook Supply Chain Execution. Het is echter noodzaak om spoedig te reageren op een fout van de planning in het logistiek netwerk om dit goed te kunnen aansturen. Helaas is dit niet mogelijk met Supply Chain Management software. Gelukkig kan er gebruik worden gemaakt van SCEM software, waarbij SCEM staat voor Supply Chain Event Management. 

Collaborative planning

Al jarenlang wordt gewerkt aan een netwerkoptimaliserend systeem waarbij meerdere bedrijven in de planning van transport en distributie samenwerken om op deze manier een betere efficiëntie te verkrijgen. In de praktijk blijkt dit echter nogal lastig. Een innovatieve ICT-toepassing kan desondanks ontwikkeld worden voor netwerkoptimaliserende planning tussen logistieke dienstverleners. Dit zal mooie kansen bieden voor succesvolle samenwerkingen tussen de logistieke dienstverleners en verladers, wat al helemaal het geval is als de bedrijven elkaar goed aan kunnen vullen. Wel zal er nog een ICT-doorbraakproject gerealiseerd moeten worden voordat de netwerkoptimaliserende systemen daadwerkelijk ingezet kunnen worden in transport en logistiek.


Deze tekst is aangeleverd door een commerciële partner en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van TTM.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer