Hoe kun je goed communiceren met andere vrachtwagenchauffeurs? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe kun je goed communiceren met andere vrachtwagenchauffeurs?

In feite is The Citizens Band Radio Service (CB) misschien wel één van de belangrijkste apparaten in je cabine. In principe is dit immers je belangrijkste communicatielijn met andere vrachtwagenchauffeurs op de weg. We weten allemaal dat de truckersgemeenschap een hechte groep is en dat truckers over het algemeen op elkaar letten. CB radio is een geweldige manier om dat te doen. Hieronder kun je lezen hoe je dit precies doet op een goede manier, want je wilt natuurlijk wel een goede etiquette hebben. 

Leer de kanalen 

Het zenden en ontvangen gebeurt met een zogenaamde CB radio, ook wel bakkie of mobilofoon genoemd. CB radio werkt op 40 gedeelde kanalen. Hoewel alle vrachtwagenchauffeurs worden aangemoedigd om deze vorm van communicatie te gebruiken, zijn er enkele bepalingen. De belangrijkste regel van CB radio heeft te maken met veiligheid. Officieel is kanaal 9 het CB radio noodkanaal. Als je moeite heeft om dit nummer te onthouden, kun je denken aan 911, de Amerikaanse versie van 112. Beide communicatiekanalen werken op vergelijkbare manieren. Net als 911 mag kanaal 9 alleen worden gebruikt voor noodgevallen en reisbijstand. Andere kanalen kunnen ook fungeren als een CB radio noodkanaal. Chauffeurs moeten voorrang geven aan alle noodberichten. Een chauffeur heeft misschien geen tijd om over te schakelen naar kanaal 9, dus misschien kan hij via een ander kanaal om hulp vragen. Je moet altijd op alle kanalen naar noodberichten luisteren.

Wacht op je beurt

We kennen deze persoon allemaal. Je praat met je vrienden en een of andere kerel onderbreekt je constant. Of het nu een oubollige grap is of een verhaal dat ze voor de honderdste keer hebben verteld, deze persoon heeft er geen probleem mee zich in het gesprek te mengen. Wees niet deze persoon op de CB radio. Als er al een gesprek gaande is, wacht dan tot er een pauze in het geklets is om te spreken. Bedenk dat er vaak meerdere mensen aan de lijn zijn die met elkaar praten. Eén van de meest vervelende inbreuken op de CB radio etiquette is wanneer de nieuwe man besluit op zijn radio te springen en te praten over zijn nieuwe stoelen of hoe vreselijk de koffie was bij de laatste vrachtwagen stopplaats. Als het een noodgeval is, ja, onderbreek ze dan. Of je kunt hiervoor overschakelen naar het CB radio noodkanaal. Maar blijf bij twijfel stil totdat het jouw beurt is om te spreken.

Ken je jargon

Een andere grote fout die vrachtwagenchauffeurs maken als het gaat om CB radio etiquette, is dat ze taalgebruik te veel of te weinig gebruiken. Je zult je jargon willen opfrissen om ervoor te zorgen dat je correct kunt communiceren en andere stuurprogramma’s kunt begrijpen. Iemand kan vragen: “Heb je je oren?” Dit is gewoon een andere manier om te vragen of je CB radio aan staat. Misschien hoor je zelfs enkele diergerelateerde termen. Een “alligator” is bijvoorbeeld groot stuk kapotte band die op de weg is gespot. Deze woorden moet je kennen, maar gebruik niet te veel jargon. Je moet het niet overdrijven. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer