Hoe wordt AI gebruikt in transport? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Hoe wordt AI gebruikt in transport?

De transportsector is door de jaren heen voortdurend geëvolueerd. Sinds de introductie van de stoomboot in 1787 heeft de industrie grote sprongen gemaakt met de uitvinding van fietsen, auto’s, treinen en vliegtuigen. Inmiddels sluit menigeen bijvoorbeeld een fietslening af voor het kopen van elektrische fietsen. Nu transport ‘slim’ wordt, staat kunstmatige intelligentie (AI) aan de basis van veel nieuwe ontwikkelingen in het veld en als gevolg daarvan wordt transport sneller, efficiënter, betrouwbaarder en veiliger. In dit artikel kijken we naar de beste manieren waarop AI gebruikt kan worden in de transportsector. Veel bedrijven doen dit zelfs al en plukken hier dagelijks de vruchten van! 

Wagenparkbeheer 

Een aantal bedrijfstakken vereist dat organisaties grote wagenparken exploiteren, wat op zijn beurt vereist dat wagenparkbeheerders een groot aantal bewegende delen bewaken en orkestreren. Dispatchers moeten chauffeurs kunnen volgen en met hen kunnen communiceren om de efficiëntie te waarborgen en problemen met de wagenparken te verminderen. Dit proces kan veel tijd en moeite kosten. Om dit eenvoudiger te maken, kunnen wagenparkbeheerders zich wenden tot AI. AI-systemen kunnen wagenparken helpen beheren door real-time updates te bieden aan alle leden van een wagenparkteam, waardoor het proces wordt gestroomlijnd. De technologie vereenvoudigt gegevensbeheer en helpt wagenparkbeheerders probleemgebieden te identificeren voordat ze een probleem worden, en helpt realtime coaching- en trainingsprogramma’s te creëren. Zo worden de taken die wagenparkbeheerders normaliter uitvoeren ineens een stuk eenvoudiger met behulp van kunstmatige intelligentie. 

Autonome voertuigen

Autonome voertuigen, of zelfrijdende auto’s, worden ontwikkeld en getest door een aantal fabrikanten over de hele wereld, waaronder Waymo, Tesla en BMW. Met behulp van een combinatie van sensoren, camera’s en AI kan de technologie mensen tussen bestemmingen brengen zonder dat er een chauffeur nodig is. Uit onderzoek is gebleken dat de productie van zelfrijdende auto’s tussen 2023 en 2030 naar verwachting wereldwijd 800.000 stuks zal bedragen. Ondanks zorgen over de technologie en het vermogen om passagiers te beschermen tegen schade, heeft KPMG voorspeld dat de toepassing van technologie voor zelfrijdende voertuigen het aantal ongevallen met ongeveer 90% zou kunnen verminderen. Wellicht sluiten veel transportbedrijven in de komende jaren autoleningen in België af voor autonome voertuigen, al zijn er nog wel wat hindernissen die genomen moeten worden. Zo blijken de zelfrijdende auto’s nog niet altijd even betrouwbaar en veilig. AI wordt gelukkig alsmaar beter, waardoor deze problemen hopelijk op den duur opgelost worden. 

Verkeersbeheer

Congestie is een aanzienlijk transportprobleem waarmee velen dagelijks worden geconfronteerd. Om dit probleem op te lossen, kan AI worden gebruikt om files te voorkomen, aangezien slimme systemen nu complexe gegevens kunnen verwerken en reizigers de beste route kunnen aanbevelen. Sensoren en camera’s die op wegen zijn ingebed, verzamelen een groot aantal verkeersgegevens. Deze gegevens kunnen vervolgens naar de cloud worden gestuurd, waar verkeerspatronen worden geanalyseerd met big data-analyse en een door AI aangedreven systeem. Met deze analyse kunnen pendelaars waardevolle inzichten en informatie krijgen over verkeersvoorspellingen, ongevallen of wegblokkades. Bovendien kunnen AI-systemen deze informatie vervolgens gebruiken om chauffeurs de snelste routes naar hun bestemming concreet te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer