Investeren in zakelijk vastgoed: wel of geen slimme keuze? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Investeren in zakelijk vastgoed: wel of geen slimme keuze?

Dat de rentetarieven momenteel laag zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Financieel experts spreken zelfs van  historisch  laag. Dat geldt voor de gebruikelijke, maar ook voor de zakelijke hypotheekrente. Dat zorgt er onder meer voor dat veel ondernemers mijmeren over het al dan niet investeren in zakelijk vastgoed. Is het kopen van bedrijfsruimte écht zo profitabel? We gaan hieronder in op de voor- en nadelen van een dergelijke investering.

Investeren in zakelijk vastgoed is een voorbeeld van een veel overwogen bedrijfsactiviteit. Tenslotte kan het aanschaffen van een winkelpand, sorteer- of distributiecentrum of kantoor op lange termijn resulteren in flink minder kosten. Je hoeft tenslotte geen (soms prijzige) huurbaas te betalen: geld dat je simpelweg over de balk smijt en nooit meer terugziet. Bij een eigen kantoor of winkel is het pand van jou. Je mag en kunt het inrichten zoals jij dat wilt. Daarmee investeer je automatisch in jezelf én je onderneming.

Het is dankzij de juiste investeringen óók mogelijk om het pand niet zelf te betrekken, maar te verhuren. Je belandt dan zelf aan de huurderszijde en dat kan in de toekomst behoorlijk profitabel worden. Dergelijke opties zijn bijvoorbeeld interessant wanneer je veel winst maakt en niet precies wat je daarmee moet doen – hoe vreemd dat ook klinkt. Je keert je winst dan niet uit, maar herinvesteert het. En dat kan zomaar leiden tot een mooi en aantrekkelijk pensioen.

Naast de hierboven genoemde voordelen geldt ook een helder zicht als een belangrijk vorm van profijt wanneer je investeert in zakelijk vastgoed. Daarmee doelen we op het feit dat je geld steekt in je eigen onderneming en dat je zelf verantwoordelijk bent voor de gevolgen. Dat is bij investeren op de beurs vanzelfsprekend niet het geval. Ook bij investeren in start-ups moet je altijd maar afwachten wat je ervoor terugkrijgt.

 De keerzijde

Hoe rooskleurig investeren in zakelijk vastgoed ook klinkt: er zijn natuurlijk ook altijd nadelen. Het grootste nadeel is ook het meest voor de hand liggend: het kost nogal wat. Om je eigen bedrijfsruimte te financieren, moet je over flink wat kapitaal beschikken. Als dat niet het geval is, ben je gebonden aan het afsluiten van een zakelijke hypotheek. En de rente mag dan, zoals we in de inleiding al verkondigden, historisch laag zijn: het is nog maar de vraag of de bank met jou in zee wilt. Je moet namelijk nogal wat overhandigen: twee complete jaarrekeningen, een investeringsplan en een toekomstvisie gebaseerd op je winst- en verliesrekening zijn slechts voorbeelden.

Wil de bank met je samenwerken? Dan is het alsnog de vraag of dit een verstandig besluit is. Het is leuk als je je eigen pand bezit, maar niet als je hierdoor in de financiële penarie belandt.

 Wel of geen slimme keuze?

Al met al zijn we geneigd te zeggen dat investeren in zakelijk vastgoed een slimme keus is,  mits  je beschikt over genoeg kapitaal om dit überhaupt te doen. Het heeft, om genoemde redenen, onze voorkeur boven andere investeringsvormen, zoals de beurs. Kijk, om te weten of je genoeg kapitaal hebt, naar de winst over een groot aantal jaren. Als de stijging stabiel is, is de kans groter dan je jezelf een dergelijke investering kunt veroorloven. Is er sprake van pieken en dalen? Dan is het raadzaam dit soort plannen nog  even  in de ijskast te zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer