Ga naar hoofdinhoud

Motorrijtuigenbelasting per kilometer? Dan is rittenregistratie belangrijk

De Nederlandse overheid onderzoekt al langer of de motorrijtuigenbelasting op een andere manier kan worden berekend. Nu geldt een vast bedrag, afhankelijk van het soort voertuig. Of je er veel of weinig mee rijdt maakt niet uit. Een belasting per gereden kilometer kan een oplossing zijn. Daarvoor is rittenregistratie uiteraard noodzakelijk. Berekening van de belasting per gereden kilometer is niet alleen eerlijker. Het zorgt er hopelijk ook voor dat mensen bewuster kiezen of ze wel of niet de auto pakken of toch liever de fiets of het openbaar vervoer. Belasting betalen op basis van het gebruik van de auto wordt in andere landen al jaren toegepast. Nederland wil uiteindelijk een dergelijk systeem ook invoeren. Op die manier wordt de wegenbelasting betaald door degenen die daadwerkelijk gebruik maken van het Nederlandse wegennet.

Het vormgeven van de kilometerregistratie

Kilometerregistratie kan op verschillende manieren. Natuurlijk kan daarvoor de kilometerstand worden gebruikt. Iedere auto is immers voorzien van een kilometerteller. Die kan vaak ook aparte standen doorgeven naast het totaal aantal verreden kilometers. Een apart meetsysteem in iedere auto is ook nog een optie. Bij de keuze moet nadrukkelijk rekening worden gehouden met aspecten als privacy, gebruiksgemak en fraudebestendigheid. Het is de bedoeling dat de motorrijtuigenbelasting per gereden kilometer ingaat vanaf 2030. Voor die tijd moet duidelijk zijn welk systeem hiervoor wordt gebruikt.

Inspraak van burgers en andere belangengroepen

Het kabinet zet in op invoering van een systeem dat breed wordt gedragen. Daarom start in de loop van 2023 een zogenaamde consultatieperiode. Iedereen die zich geroepen voelt kan ideeën aandragen voor het uiteindelijke wetsvoorstel. Voor- en nadelen van verschillende opties kunnen op die manier goed tegen elkaar worden afgewogen. Aan de hand van de eigen ideeën van het kabinet en de input uit de consultatie wordt vervolgens een wetsvoorstel geformuleerd dat aan e Tweede Kamer wordt voorgelegd.

Andere voordelen van rittenregistratie

Natuurlijk is het niet alleen voor het betalen van eerlijke motorrijtuigenbelasting van belang om een rittenregistratie te hebben. Werkgevers kunnen daarmee ook zaken monitoren. Hoeveel kilometer heeft deze auto inmiddels gereden? Wanneer moet de auto mogelijk worden vervangen? Blijft het aantal kilometers binnen het afgesloten leasecontract? Ook is he belangrijk dat gegevens minimaal 7 jaar bewaard c.q. teruggezocht kunnen worden. Dit is namelijk de termijn die de Belastingdienst hanteert bij een controle van de boekhouding. Het is dan een stuk makkelijker om de informatie digitaal beschikbaar te hebben dan dat er op zoek moet worden gegaan naar tankbonnen en op papier bijgehouden administratie. Ook het bijhouden van werk- en rijtijden is met een geautomatiseerd systeem kinderspel. Ideaal als sturingsinstrument voor het management. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer