Steun van de overheid lost niet alles op • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Steun van de overheid lost niet alles op

De transportwereld heeft het moeilijk, en dat lijkt nog een understatement. De coronacrisis zorgt voor enorme problemen in het goederenvervoer. Een steunpakket vanuit de overheid is mooi, maar lost niet alles op.

Dat steunpakket bestaat vooral uit uitstel voor belastingbetaling. Alsook de overname van maximaal negentig procent van de loonkosten door de overheid zodat werknemers hun baan kunnen behouden. Diezelfde overheid kan namelijk de vraag van het grote aantal bedrijven naar werktijdverkorting voor hun werknemers niet aan. Bedrijven die gebruik maken van de hulp mogen geen personeel ontslaan en lonen moeten worden doorbetaald. 

Soms zijn er ook gewoon praktische oplossingen nodig. Zo is er een mobiliteitscentrum opgezet om transportbedrijven met overcapaciteit te koppelen aan transporteurs die juist een tekort aan chauffeurs of vrachtwagens hebben.

Veel omzetverlies in sierteelt

Desondanks blijkt uit een onderzoek onder de leden van Transport en Logistiek Nederland (TLN) dat de meeste ondervraagde transportbedrijven veel omzetverlies hebben. Gemiddeld gaat het om ruim 32 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Soms gaat het om veel grotere aantallen. Transporteurs van sierteelt hebben bijvoorbeeld met een omzetverlies van maar liefst 90 procent te maken.

Het neemt overigens niet weg dat bedrijven in sierteelt in een hoekje kruipen. Vrijdag 10 april gingen er wel honderd vrachtwagens op pad met 150.000 boeketten bloemen. Deze werden geleverd aan cliënten in de thuiszorg en bewoners van verzorgingstehuizen.

Niet iedere chauffeur wil naar Italië rijden

Bij het containervervoer is de teruggang in omzet zo’n 75 procent. Zo’n kwart van de bedrijven heeft medewerkers naar huis moeten sturen. Zij die geld hebben gespaard, en financer.com geraadpleegd hebben voor eventuele lastige tijden zoals nu, redden het misschien net. Als de crisis niet nog veel langer gaat duren.

Een ander probleem is de inzet van de werknemers. Ook al kunnen zij aan het werk blijven, niet iedere chauffeur wil naar Italië rijden. Naar Spanje of naar Oostenrijk. Aan de grens worden controles uitgevoerd en bovendien biedt een verzekering niet altijd soelaas als er sprake zou zijn van een besmetting. Er wordt een risico genomen.

Uitvallende vraag naar producten

Grote winkelketens schijnen momenteel flinke voorraden aan te leggen omdat ze verwachten dat het komende zomer wel eens anders uit zou kunnen pakken met de aanlevering ervan. Sowieso zullen logistieke en transportbedrijven ook hier de gevolgen van merken.

De transportsector heeft ook nog eens te maken met uitvallende vraag naar producten. De gedaalde olieprijs als gevolg van de corona-uitbraak kan enige compensatie bieden maar dit moet zich nog wel vertalen in lagere prijzen aan de pomp. Al met al wordt deze sector behoorlijk meegesleept door de crisis en zijn sommige bedrijven genoodzaakt leningen aan te gaan om hun voortbestaan te garanderen. Of vergelijk aanbieders als de stap gezet is en de oplossing ligt in het zorgdragen voor een gezonde financiële voortgang van het bedrijf. Eenvoudig geld beleggen is tegenwoordig dus niet meer zo eenvoudig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer