Waarom fleet management voor elke wagenparkbeheerder van belang is? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Waarom fleet management voor elke wagenparkbeheerder van belang is?

Het kan natuurlijk een enorme uitdaging zijn om alle logistieke bedrijfsprocessen zo veilig en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Gelukkig kan dit wel wat eenvoudiger worden gemaakt met behulp van fleet management. Dit heeft als doel om de productiviteit en efficiëntie te verhogen, maar ook zal de veiligheid van de voertuigen en bestuurders ook gewaarborgd blijven. Dit zorgt ervoor dat ondernemingen van alle groottes geholpen worden om hun wagenpark op een effectievere manier te beheren. Bovendien zal de omzet verhoogd worden, terwijl ook de klanttevredenheid verbeterd zal worden. Hieronder kun je meer lezen over fleet management, maar ook over fleet management software.

Wat is fleet management precies?

Fleet management wordt gezien als het beheren en organiseren van commerciële voertuigen. Met andere woorden, het is het wagenparkbeheer. De basis hiervoor is voertuig tracking, wat werkt met behulp van telematica. Hiermee is het voor de beheerder van het wagenpark mogelijk om de locatie, het rijgedrag en de onderhoudsstatus van de auto’s en vrachtwagens na te gaan. Wagenparkbeheer kan er hierdoor dan ook voor zorgen dat de veiligheid verbeterd wordt, terwijl de risico’s juist beperkt zullen worden. Voor een aantal bedrijfstakken is asset tracking bovendien een handige fleet management functie. Hierdoor kunnen speciale werkvoertuigen beheerd worden, waarbij je onder andere moet denken aan bulldozers, kranen en opleggers. Fleet management heeft als algemeen doel om de productiviteit en efficiëntie te vergroten, maar dus ook om de veiligheid van voertuigen en bestuurders te verbeteren. Een wagenparkbeheerder kan dit bereiken met behulp van een combinatie van voertuig tracking, het monitoren van voertuigonderhoud en bestuurders en het bijhouden van brandstofverbruik.

Wat is fleet management software?

De kern van het fleet management systeem is in alle gevallen fleet tracking software. Dit is gebaseerd op een GPS systeem dat werkt met behulp van radio, satelliet of GPRS. Ook kan het een combinatie van deze drie opties gebruiken. Via satellieten de data versturen is de duurste methode, maar alsnog is dit wel de effectiefste manier van voertuig tracking in afgelegen gebieden. Hier is het mobiele signaal namelijk zwak. Ook zal communicatie via satellieten noodzakelijk is als voertuigen komen in gebieden waar het GPRS signaal beperkt kan worden door bijvoorbeeld hoge gebouwen en bergen. Fleet management software heeft diverse specifieke functies, denk bijvoorbeeld aan communicatie met de bestuurder van het voertuig. Je kunt namelijk berichten, instructies en opdrachten direct naar de chauffeur sturen. Ook kun je de statistieken van alle bestuurders bijhouden. Voertuig tracking is bovendien tevens mogelijk door fleet management software.

Wat zijn de voordelen van fleet management software?

Een belangrijke functie van fleet management software is dus het tracken van de voertuigen. Dit wordt ook wel fleet tracking management genoemd, wat meerdere voordelen heeft. Hieronder vind je daar twee voorbeelden van.

  • Veiligere werkomgeving: Met fleet management kun je een veilige omgeving creëren voor je werknemers. Dit is mogelijk doordat je roekeloos rijgedrag kunt identificeren, wagenparkbeheerders kunnen hierdoor probleemgebieden herkennen. Ook kunnen ze zorgen voor de juiste trainingen en opleidingsmogelijkheden. Fleet tracking management kan bovendien ingezet worden om de onderhoudsstatus van de voertuigen te monitoren. Dit zal er dus voor zorgen dat je werknemers de auto’s veilig kunnen blijven gebruiken.
  • Lagere onderhoudskosten: Fleet management technologie zal de wagenparkbeheerders bovendien de mogelijkheid geven om problemen van de voertuigen vroeg te signaleren. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid zorgen voor een besparing in de kosten. Je kunt namelijk de afgelegde kilometers en andere indicatoren voor voertuigprestaties bijhouden op je dashboard. Dit zorgt er onder andere voor dat je heel gemakkelijk een onderhoudsschema kunt creëren en kunt beheren. Hierdoor kun je waarschijnlijk de levensduur van de voertuigen verlengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer