Wat zijn de effecten van het thuiswerken op de lange termijn? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn de effecten van het thuiswerken op de lange termijn?

De coronacrisis heeft veel mensen gedwongen om op een andere manier naar hun dagelijkse schema te kijken. Werken op kantoor werd opeens thuiswerken en dat noopt vaak tot aanpassingen. Het gevolg was dat het veel stiller op de snelwegen werd. Filemeldingen waren er tijdens de intelligente lockdown nauwelijks. Dat was natuurlijk goed nieuws voor de logistieke sector, want eindelijk kon er door de beroepsvervoerders normaal worden doorgereden. Zodra de maatregelen versoepeld werden, kwamen ook de files weer terug.

Neveneffect

Parallel aan de nieuwe situatie, waarbij thuiswerken de norm lijkt te worden, gaan mensen ook meer nadenken over hun eigen woonsituatie. Voor mensen die toch al van plan waren om een andere woning te kopen, is er nu een extra wegingsfactor bijgekomen. Als thuiswerken de standaard wordt, hoef je niet meer per definitie dichtbij je werk te wonen. Je kunt er dus ook voor kiezen om een woning te kopen elders in het land, bijvoorbeeld op een locatie waar de woningprijzen aantrekkelijker zijn. Was voorheen het woon-werkverkeer de beperkende factor, nu wordt daar opeens heel anders naar gekeken.

Kosten

Dat je bij een huis kopen kosten moet maken, spreekt voor zich. Je betaalt voor de aankoopmakelaar die je inschakelt, voor de hypotheekadviseur en voor de tenaamstelling bij de notaris. Daarbij komt ook nog de overdrachtsbelasting, dat is 2% van de waarde van je nieuwe woning. Ook krijg je meestal te maken met taxatiekosten, omdat de hypotheekverstrekker een recent taxatierapport verlangt. Maar wat door het thuiswerken wegvalt, is de dagelijkse afstand die je moet afleggen om op je werkplek te komen. Dat scheelt zowel reiskosten als tijd. Die reiskosten worden overigens volgend jaar nog steeds onbelast vergoed, wanneer ze daadwerkelijk gemaakt zijn.

Mindset

Jarenlang werd vooral gestimuleerd om dichtbij de werklocatie te gaan wonen. Of omgekeerd, om een baan te zoeken dichtbij de woonlocatie. Met de uitbreiding van de mogelijkheden om thuis te kunnen werken, zou daar wel eens verandering in kunnen komen. Er ontstaat als het ware een nieuwe mindset, waarbij de woonlocatie niet doorslaggevend is. Toch moeten we ons daardoor wat betreft de verkeerssituatie niet direct rijk rekenen. Immers, ook mensen die thuis kunnen werken, zullen gerust af en toe nog wel eens naar hun werk rijden. Als ze dan verder weg wonen, moeten ze daarvoor meer kilometers afleggen. Mogelijk doet dat alsnog een deel van het effect teniet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer