Ga naar hoofdinhoud

ABN AMRO ziet versneld herstel transportsector

Volgens ABN AMRO heeft de sector Transport en Logistiek de economische recessie eindelijk achter zich gelaten. ABN AMRO is gematigd positief over 2011. Dit valt te lezen in de vandaag gepubliceerde Sectormonitor Transport en Logistiek van ABN AMRO.

containerIn een bericht zegt de bank: Na het rampjaar 2009, volgde dit jaar langzamerhand het herstel, voornamelijk gedreven door de export. Volgens cijfers van het CBS boekte de sector in het derde kwartaal van 2010 een omzetgroei van 4,6%. En dat betekent dat de omzetgroei een versnelling laat zien ten opzichte van de 1,4% uit het tweede kwartaal. Ook doen alle modaliteiten weer volop mee: het wegvervoer en de binnenvaart sluiten zich aan bij het herstel van de sector.

Verschillen tussen de modaliteiten
Binnen de sector transport bestaan volgens ABN AMRO wel verschillen in de ontwikkeling van modaliteiten: “De luchtvaart en de zeevaart zijn al langer in herstel en hebben een goed jaar gehad, met sterke volumegroei en herstel van de tarieven. Het wegvervoer en de binnenvaart zijn in eerste instantie achtergebleven, maar boeken eind 2010 weer gezonde omzetgroei. De tarieven verbeteren in het wegvervoer echter langzaam. Wel lijkt de overcapaciteit in dit segment steeds minder een probleem. Dat is in de binnenvaart wel anders: overcapaciteit blijft in 2011 problematisch voor de binnenschippers.”

Vooruitzichten 2011 gematigd positief
Het klassieke herstelpatroon van de sector Transport en Logistiek verloopt volgens ABN AMRO via de industrie (export) naar de detailhandel en de bouw (consumptie). De groei van de wereldhandel vertraagt komend jaar echter. De detailhandel groeit slechts licht en de bouw zal achterblijven. En dus kan de transportsector deze overgang nog niet goed maken. De volumes nemen weliswaar opnieuw toe, maar de groei zal lager uitvallen. Gecombineerd met een beperkt verder herstel van de tarieven, verwacht ABN AMRO daarom voor 2011 een omzetgroei die met 2,5% iets lager zal liggen dan in 2010.

 Sectormonitor TransportLogistiek – dec 2010 – final1.pdf

abn amro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer