Ga naar hoofdinhoud

Accountants dringen aan op koerswijziging

Accountants pleiten in de transport- en logistieksector steeds vaker voor een drastische koerswijziging van de onderneming, of zelfs voor het stopzetten daarvan. Dat staat in een publieke management letter van beroepsorganisatie NBA, gericht aan de sector transport en logistiek.

NBA accountantsHet aantal faillissementen in de sector is in het afgelopen jaar sterk gestegen. De gevolgen van de economische terugval worden versterkt door overcapaciteit en goedkopere concurrentie uit het buitenland. Door de economische teruggang raken de reserves van veel ondernemingen uitgeput. Banken verstrekken minder snel financieringen en zijn eerder geneigd om verliezen op oninbare leningen te nemen.

Laag rendement kan ook betekenen dat activa afgewaardeerd moeten worden, wat effect heeft op de financieringsmogelijkheden. Investeren in duurzaamheid en innovatie is belangrijk, maar krijgt door de crisis minder prioriteit. Daarom adviseren accountants aan transportondernemers actief na te denken over de toekomst van hun bedrijf. Dat kan ook betekenen dat gekozen wordt voor bedrijfssluiting, om een faillissement te voorkomen.

Om de rol van adviseur in slechte tijden goed te kunnen vervullen is voor accountants zelf voldoende kennis van de sector van groot belang, aldus de NBA. Dat geldt ook voor het goed kunnen verrichten van werkzaamheden rond de jaarrekening. In bepaalde gevallen moet meer specialistische kennis worden ingezet. De sector transport en logistiek levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie en heeft een productiewaarde van 59 miljard euro. De sector maakt deel uit van het topsectorenbeleid van de Rijksoverheid. De branche telt 24.000 bedrijven met in totaal 335.000 werknemers.

 NBA_ PML Transport en Logistiek juli13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer