Dankzij een stevige economische groei in de eerste helft van dit jaar komen onze voorspellingen voor 2022 hoger uit dan eerder verwacht. Tegelijkertijd zien we een verslechtering voor de tweede helft van het jaar. Dit komt vooral door de langdurig hoge inflatie, maar ook door personeelstekorten en verstoringen in de waardeketens. Dat schrijft de Rabobank in haar sectorprognoses. De transportsector moet efficiënt werken wil ze groeien.
Uiteindelijk drukken deze ontwikkelingen de groeiverwachtingen voor vrijwel alle sectoren. Deze groeivertraging komt vooral tot uiting in de cijfers voor 2023.
Ons beeld is dat de economie tot op heden boven verwachting draait. En dat is positief. Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten minder positief. De inflatie laat de omzetten weliswaar financieel stijgen, maar door ketenvraagstukken nemen de productiviteit en de toegevoegde waarde in veel sectoren niet of nauwelijks toe. In sommige sectoren zal zich een krimp in volume voordoen, al is een krimp in één of twee kwartalen niet altijd zichtbaar in de jaarcijfers. In onze prognoses gaan we dan ook uit van oplopende faillissementen en een lichte recessie. Een koopkrachtpakket kan dit deels ondervangen. Maar om de problemen bij de bron aan te pakken, is het van groot belang om versneld te investeren in verduurzaming. Door minder afhankelijk te worden van gas en andere “grijze energiebronnen” kunnen we de energiekosten beteugelen en bijdragen aan de klimaatdoelen.
De autobranche heeft wederom omzetgroei laten zien. Door tekorten aan chips en andere materialen zijn de levertijden lang en de prijzen hoog van zowel auto’s als onderdelen. Dit werkt door in de omzet bij occasions, die een hoog prijsniveau behouden. De verkoop loopt echter wel terug in zowel occasions als nieuwverkoop. Voor volgend jaar verwachten we dat de levertijden wat normaliseren, waarmee ook de hoge occasionprijzen zullen dalen. Door het lage consumentenvertrouwen en de inflatie voorzien we een consolidatie in de deelsectoren.
Het personenvervoer over de weg heeft te kampen met hoge kosten: de terugbetaling van coronaschulden en de vereiste investeringen in verduurzaming. In vervoer door de lucht is groei te zien: consumenten boeken weer vliegreizen.

Vrijwel de gehele transportsector heeft last van personeelstekorten, waardoor de capaciteit de vraag nauwelijks kan bijbenen. Verdere capaciteitsgroei is vrijwel niet mogelijk – als groei wenselijk is dan zal deze moeten komen uit efficiënter werken. Wel kunnen de tarieven dankzij deze krapte omhoog: zelfs bedrijven die geen gebruik hebben gemaakt van een brandstofclausule kunnen de hogere brandstofkosten in veel gevallen toch doorberekenen.
De deelsector pakketvervoer kent minder gunstige vooruitzichten. Voor deze sector verwachten we een substantiële daling van de vraag doordat de consumentenbestedingen teruglopen vanwege de inflatie.
De laagwaterstanden en de verkoop van schepen aan het buitenland beperken de capaciteit van de binnenvaart. De afgelopen maanden zijn grote prijsstijgingen dan ook aan de orde van de dag.