De gemeente Amsterdam wil per 1 oktober zwaar vrachtverkeer (boven de 30 ton) zoals eerder aangekondigd zo veel mogelijk gaan weren uit het centrum. Veel bruggen en kademuren zijn aan het einde van hun levensduur en verkeren in slechte staat. Om overbelasting tegen te gaan en verdere schade te beperken gelden er strengere regels voor zware voertuigen in de binnenstad.
Vanaf 1 oktober 2021 kunnen vervoerders alleen nog een zoneontheffing aanvragen voor voertuigen tot 30 ton. Slechts een beperkt aantal voertuigen boven de 30 ton komt nog in aanmerking voor een routeontheffing. De route wordt vooraf getoetst door de gemeente. De gemeente gaat bij het verstrekken van ontheffingen en handhaving in de zone uit van het daadwerkelijke gewicht van het voertuig.
Voertuigen die volgens de kentekendata bij de RDW een toegestane maximum massa hebben boven de 30 ton, maar in werkelijkheid altijd lichter dan 30 ton zijn, kunnen met een gewichtsverklaring een zoneontheffing aanvragen.

Bij voertuigen zwaarder dan 30 ton vraagt de gemeente de vervoerder te zoeken naar alternatieven. Bijvoorbeeld door de lading te verdelen over meerdere lichte voertuigen of te kiezen voor vervoer over water. Een beperkt aantal voertuigen komt in aanmerking voor een routeontheffing.
Alleen bijzondere voertuigen en voertuigen met een ondeelbare lading kunnen een routeontheffing aanvragen voor een vaste bestemming in de zone. Uitzondering: bestemmingen aan de breed opgezette wegen. Ook voertuigen met een deelbare lading mogen een routeontheffing hiervoor aanvragen.
Er geldt een maximale lengte van 10 meter binnen de zone. Langere voertuigen komen alleen in aanmerking voor een ontheffing als ze een ondeelbare lading vervoeren, in geval van een bijzonder voertuig, of als ze een bestemming aan een breed opgezette weg hebben.
Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Amsterdam – Nieuw beleid zwaar verkeer – Gemeente Amsterdam