BAG: ‘Lagere boetes die wij uitdelen zijn niet illegaal’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

BAG: ‘Lagere boetes die wij uitdelen zijn niet illegaal’

Er is veel ophef ontstaan over de ‘korting’ op boetes die Oost-Europese chauffeurs zouden krijgen in Duitsland. Het Bundesamt für Güterverkehr (BAG) komt nu in het geweer. “Wij houden ons gewoon aan wat er in de richtlijnen staat. En ondernemers krijgen gewoon een boete van normale hoogte.”

De reacties op de landenlijst met kortingen waren in de trant van ‘klassenjustitie’, ‘oneerlijke concurrentie’ en nog meer termen die je hoort als Oost-Europees wegvervoer ter sprake komt.

BAG heeft nu een verklaring laten uitgaan waarin het stelt enkel volgens de geldende richtlijnen te handelen en niets doet ‘wat niet mag’. “In het kader van de behandeling van boeteprocedures zijn wij onderworpen aan de standaardboetetarieven die zijn opgenomen in de desbetreffende uniforme landelijke boetecatalogus en catalogus van waarschuwingsboetes. Deze zijn gebaseerd op het gemiddelde inkomen van een werknemer in Duitsland. Zij zijn derhalve gebaseerd op het algemene loonniveau in Duitsland. Het werkelijke bedrag van de boete moet worden vastgesteld volgens de wettelijke criteria. Er moet rekening worden gehouden met het belang van het strafbare feit en de mate van verantwoordelijkheid van de betrokkene, alsmede met zijn financiële omstandigheden in het bijzonder.

Chauffeurs die niet in Duitsland wonen en in dienst zijn van ondernemingen die niet in Duitsland zijn gevestigd, ontvangen een inkomen dat in de regel aanzienlijk lager is dan het in Duitsland gebruikelijke loonniveau. Volgens de vaste rechtspraak moet de BAG er dus op toezien dat de op te leggen boete in verhouding staat tot het inkomen van de betrokkene en hem geen buitensporige last oplegt.”

Dit gaat overigens enkel op voor chauffeurs, benadrukt BAG. “Er is geen verschil in de hoogte van de boetes voor ondernemers.  Het waarborgen van eerlijke concurrentie in het vrachtvervoer staat juist centraal in onze toezichthoudende activiteiten. Het is voor ons van belang erop te wijzen dat bij overtredingen door ondernemers een uniform boetebedrag van toepassing is, ongeacht de vestigingsplaats van de onderneming, met name wat betreft de naleving van de bepalingen inzake hoofdverantwoordelijkheid en cabotage. Door onze gerichte inspecties langs de weg, maar ook door bedrijfscontroles zien wij toe op de naleving van de cabotagebepalingen en andere regelgeving, met name de wetgeving inzake wegvervoer. Zo worden illegale praktijken van ondernemingen aan het licht gebracht en consequent bestraft.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer