Ga naar hoofdinhoud

Belgen willen naar rechter om nieuwe cabotageregels

Het nieuwe Mobility Package is niet overal met evenveel applaus ontvangen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) liet al weten teleurgesteld te zijn in de lange ‘cooling off’ van vier dagen. Dat vinden ook onze zuiderburen. De minister van Mobiliteit François Bellot sluit een rechtszaak voor het Europees Hof van Justitie niet uit als de regeling niet wordt aangepast.

François Bellot

Dat melden diverse Belgische media dinsdag. De nieuwe cabotageregels houden in dat een transportbedrijf na drie cabotageritten in een land vier dagen moet wachten voor hij in datzelfde land weer ritten mag uitvoeren. Die lange cooling off is bedoeld om de arbeidsomstandigheden van Oost-Europese truckers te verbeteren. “Maar ook Belgische chauffeurs worden getroffen. Zij moeten zulke tussentijdse opdrachten aannemen om te overleven. We kunnen geen vrijstelling vragen, aangezien het om een algemene regel gaat”, zegt Bellot. “Een wijziging dringt zich dus op. Als dat niet gebeurt, dan zijn juridische stappen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie niet uitgesloten.” De klacht zou zich dan op twee Europese beginselen baseren: proportionaliteit en verworven vrijheden. Volgens Bellot is het perfect mogelijk om de huidige cabotageregeling te controleren via de intelligente tachograaf die de rij- en rusttijden van chauffeurs registreert. Daarnaast gaat Europa prat op het vrij verkeer van goederen en diensten. De zogenaamde cooling-off periode die nu op tafel ligt, gaat daar volgens lijnrecht tegenin.

Eén reactie op “Belgen willen naar rechter om nieuwe cabotageregels

  • Big Rick

    Vrij verkeer van goederen en diensten…Rij eens door Europa,heb je een oerwoud aan tolkastjes nodig.En dan hebben we het nog geeneens over al die domme rijverbod en.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer