Ga naar hoofdinhoud

België beperkt cabotage nu al

België gaat cabotage beperken tot drie ritten per week. Belgische transportorganisaties zijn voor het naar voren halen van de beperkingen zoals voorgesteld in een nieuwe Europese richtlijn. TLN meldt verbijsterd te zijn.

BelgieDe Europese richtlijn treedt naar verwachting eind dit jaar in werking. Daarin wordt de duur van cabotage gemaximeerd op 3 ritten in 7 dagen. Bovendien mag cabotage uitsluitend plaatsvinden in aansluiting op een beladen internationaal transport. In België wil men nu dit besluit al in mei van dit jaar in de praktijk brengen. Dit besluit staat haaks op de tot nu toe gevolgde liberale koers van organisaties en overheid om cabotage juist zo vrij mogelijk te laten. Het besluit is sterk ingegeven door de huidige economische crisis, waarin landen per definitie vaak teruggrijpen op protectionistische maatregelen. Ook de vakbonden in België hebben aangedrongen op beperking van cabotage.

Transport en Logistiek Nederland zegt helemaal niets te zien in de maatregel. “Het brengt de Benelux economie eerder schade toe dan dat het ondernemers voordeel oplevert. TLN pleit ervoor om in ieder geval de huidige Benelux regeling met een vrije cabotage in stand te houden, maar de toekomstige EU verordening staat zgn. ‘grandfather rights’ niet toe. Ruimere cabotageafspraken met lidstaten maken is in principe wel mogelijk, maar alleen als andere lidstaten, zoals bijvoorbeeld Polen, dan ook aanspraak kunnen maken op die ruimere afspraken. Veel lidstaten, onder meer de voor Nederland belangrijke landen als Duitsland en Belgie, wijzen om die reden een bilaterale afspraak af”, aldus TLN op haar website.

Bron: TLN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer