"Betere parkings in strijd tegen diefstal" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Betere parkings in strijd tegen diefstal”

Uit de vandaag gepresenteerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt dat de voertuigdiefstallen zijn gestegen met meer dan 5,8 procent ten opzichte van 2007. Positieve uitkomst in de jaarcijfers van AVc is dat diefstal van vrachtauto’s licht is afgenomen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) en EVO betreuren het echter dat diefstal van bestelauto’s voor het eerst sinds jaren juist weer is toegenomen. Aan de hand van de cijfers van AVc concluderen TLN en EVO dat het instellen van meer en strenger beveiligde parkeerplaatsen nog steeds een absolute noodzaak is.

Truckparking NieuwlandHet vervoerend bedrijfsleven loopt jaarlijks nog steeds 350 miljoen euro (exclusief vandalisme) aan schade op door ladingdiefstal. TLN en EVO pleiten derhalve al jaren voor concrete maatregelen om deze problematiek beter aan te pakken. In samenspraak met het KLPD en Les Routiers heeft het bedrijfsleven een top 20 van minst veilige parkeerplaatsen opgesteld, die het kabinet heeft omarmd als speerpunt. Dit heeft echter nog niet geleid tot een vermindering van de transportcriminaliteit. Daarom pleiten TLN en EVO voor een landelijk politieteam en het benoemen van een landelijke officier van Justitie die zich specifiek bezighoudt met transportcriminaliteit. Het volgens de organisaties zinvoller om ladingdiefstal landelijk aan te pakken in plaats van regionaal, omdat het probleem zich anders alleen maar verplaatst naar elders in het land.

Tevens pleiten de organisaties voor meer streng bewaakte parkeerplaatsen. TLN en EVO zijn van mening dat in elke provincie in Nederland ten minste 1 á 2 parkeerplaatsen bewaakt dienen te worden door middel van camera’s, slagbomen en bewaking. Chauffeurs met kostbare lading kunnen dan bewust kiezen voor een zwaar beveiligde parkeerplaats. Verder pleiten TLN en EVO voor parkeerplaatsen met cameratoezicht op drukke vrachtautoroutes (met name in Brabant en Limburg). Alle andere parkeerplaatsen in Nederland moeten in ieder geval voldoende ‘licht en zicht’ hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer