Bij no-deal-Brexit nog half jaar met Eurovergunning naar Verenigd Koninkrijk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bij no-deal-Brexit nog half jaar met Eurovergunning naar Verenigd Koninkrijk

De Europese Commissie (EC) heeft vrijdag 11 december haar noodplannen gepresenteerd in het geval van een no-deal-Brexit. Eind dit jaar loopt de transitieperiode af en als er voor die tijd geen handelsakkoord is gesloten zullen er ernstige verstoringen ontstaan. Om die zoveel als mogelijk te voorkomen heeft de EC gerichte noodmaatregelen voorgesteld. Dat meldt TLN.

Het Verenigd Koninkrijk (VK)  moet nog instemmen met deze voorstellen, net als de Europese Raad en Parlement. Gezien de korte tijdspanne wordt een besluit wel snel verwacht. De maatregelen zijn een beperkte tijd geldig en vervallen als er alsnog een akkoord wordt bereikt.

Voor het wegvervoer zijn de belangrijkste noodmaatregelen:

  • Tot en met 30 juni 2021 mogen vervoerders nog gebruik maken van hun Eurovergunning. Een CEMT vergunning is tot en met 30 juni 2021 dus niet nodig.
  • Bilateraal en transitovervoer is tot 1 juli 2021 mogelijk met de Eurovergunning
  • Relevante EU-transportwetgeving zoals maten en gewichten, rij- en rusttijden, tachograaf en vakbekwaamheidsrichtlijn (code 95) blijft tot 30 juni 2021 van toepassing

Wat niet is geregeld in de noodmaatregelen:

  • Cabotagevervoer is per 1 januari 2021 wel verboden
  • EU-vervoerders die een Engels vakdiploma inzetten om hun vakbekwaamheid aan te tonen in de EU kunnen dat vanaf 1 januari 2021 niet meer doen, want dit diploma verliest dan haar geldigheid.

Engelse vakdiploma’s

Dit laatste betekent onder meer dat Engelse vakdiploma’s, in het verleden behaald door Nederlandse vervoerders, niet meer geldig zijn vanaf 1 januari 2021. Aangezien relatief veel Nederlandse vervoerders destijds een Engels vakdiploma hebben behaald, wordt vanuit het Ministerie van IenW en de NIWO gewerkt aan een pragmatische oplossing, opdat deze vakbekwame personen niet opeens een nieuw vakdiploma moeten gaan halen.

Wie nog meer wil weten kan hier alle noodplannen lezen

Bron: TLN

Eén reactie op “Bij no-deal-Brexit nog half jaar met Eurovergunning naar Verenigd Koninkrijk

  • Wendy

    Dus als er geen akkoord is tussen de UK en EU, komt er een noodplan voor een halfjaar. De EU wilt gewoon weer verlengen. En dat de Britten aan de EU regels houden. Waarom dan Brexit? Hopelijk trapt Boris Johnson er niet in. Rug recht houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer