Bijna helft vrachtwagens in overtreding bij Benelux-controleactie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bijna helft vrachtwagens in overtreding bij Benelux-controleactie

Bij controles vorige week in België, Nederland en Luxemburg hebben weginspectiediensten van de drie landen vastgesteld dat bijna de helft van de gecontroleerde vrachtwagens in overtreding was. Bij de controle van 60 vrachtwagens bleken 26 vrachtwagens in overtreding en werden in totaal 41 overtredingen vastgesteld.

De Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer in België, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Nederland en de Administratie voor Douane en Accijnzen in Luxemburg hebben controles verricht in het Belgische Kruibeke en Lamain, het Nederlandse Venlo en het Luxemburgse Sterpenich. Op deze controleplaatsen waren inspecteurs van het andere Benelux-land aanwezig.  Deze gezamenlijke controle richtte zich vooral op de naleving van de rij- en rusttijden en op het correct gebruik van de tachograaf.

Aan de Nederlandse controle in Venlo namen ook collega’s van de politie Landelijke Eenheid/Transport- en Milieucontrole en RDW deel. Dit in het kader van het samenwerkingsverband MEG (Manipulatie Expert Groep) dat gericht is op het opsporen van tachograafmanipulatie. Naast controle op de bovengenoemde zaken, werden vrachtwagens ook onderworpen aan een technische controle. 

In totaal zijn 13 vrachtwagens in Venlo gecontroleerd; bij 7 werden overtredingen geconstateerd, te weten:

 • 1 keer een onjuiste aantekening: registratie van rust tijdens het laden/lossen. Hiervoor is ter plekke de boete van 1.500 euro geïnd, omdat het een transportonderneming betrof uit een niet-EU land. Ook kreeg de chauffeur een bevel tot staken arbeid van 11 uur opgelegd.
 • 1 keer een boeterapport voor het registreren van rust tijdens laden/lossen (onjuiste aantekening).
 • 1 proces-verbaal in verband met overbelading, de vrachtwagen in kwestie overschreed het maximaal toegestane gewicht met 10 ton.
 • 4 processen-verbaal: 1 voor het negeren van een inhaalverbod, 2 voor meer verlichting dan wettelijk is toegestaan en 1 voor het niet dragen van de autogordel.

Tot slot wordt in 1 geval nader onderzoek verricht vanwege het vermoeden van het gebruik van een 2e bestuurderskaart.

Foto: ILT

 Via de samenwerking willen inspectiediensten van de Benelux kennis en goede praktijken delen en de controlepraktijken in de drie landen uniformer maken. De gezamenlijke controle kadert in het ‘Benelux-Verdrag van Luik’ uit 2014. Het Verdrag moet de samenwerking tussen de landen bevorderen bij het toezicht op en de handhaving van de Europese wetgeving met betrekking tot wegvervoer.

2 reacties op “Bijna helft vrachtwagens in overtreding bij Benelux-controleactie

 • Joop Smit

  Chauffeurs verdienen met dit systeem geen goed salaris. Allemaal regeltjes en regeltjes

 • Willem

  Toe maar jongens , nog meer controle , en nog minder mensen op de auto , zo moet het
  In België verzinnen ze de regels de regels waar je bijstaat , en zien je aan voor een misdadiger of zigeuner

  Dat er regels zijn oké , en dat misbruik wordt bestraft oké , maar dan wel overal hetzelfde

  Het lijkt met het transport dezelfde kant op te gaan als met de boeren en tuinders

  Gewoon onwerkbaar

  Maar owee als de boel niet in de winkel ligt of de meubels er niet zijn , dan staat iedereen op zijn achterste benen

  Het is de hoogste tijd dat mensen uit de sector met verstand van zaken meepraten over regels en wetten anders is het echt te laat en krijgen ze helemaal niemand meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer