Ga naar hoofdinhoud

Bilateraal transportverdrag bij no-deal Brexit in principe klaar

Het is bijna onopgemerkt voorbijgaan, maar afgelopen week heeft het Europees Parlement een belangrijke handreiking gedaan voor de transportsector om van Europa naar het Verenigd Koninkrijk v.v. te rijden.

Om serieuze verstoringen in het internationaal wegtransport te voorkomen, stemden Europarlementariërs in met het voorstel van het Parlement om Britse transportbedrijven toe te staan om goederen naar de EU te vervoeren tot het einde van 2019. Dat kan echter alleen als het Verenigd Koninkrijk het omgekeerde ook toestaat, dus dat het Verenigd Koninkrijk ook Europese transportondernemers met de huidige Euro-vergunning toelaat op haar grondgebied.

Als dat bekend klinkt, dat klopt. Begin deze maand al stelde het Britse parlement voor om Europese transportbedrijven ook zonder CEMT-vergunning toegang te geven tot Groot-Brittannië. Als het Europees Parlement en de Britse regering tot een echte overeenkomst zouden komen, zou dat heel veel transportchaos kunnen voorkomen. Naar verluidt zijn de onderhandelingen in volle gang. De materie is echter complex, zeker wat betreft de rechten van Britse transporteurs in Europa na de Brexit. Een oplossing wordt dan ook zeker niet voor het begin van maart verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer