Brexit-perikelen vooral aan Britse zijde • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Brexit-perikelen vooral aan Britse zijde

Bijna twee weken na de start van het nieuwe jaar blijkt van de verwachte chaos na de Brexit, en vooral in de nieuwe handelsrelatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk nog weinig te merken. Althans, niet in Europa. Aan de overkant van de Noordzee is er wel degelijk veel mis.

Dit zegt een woordvoerster van Evofenedex in het Nederlands Dagblad. Ook VNO-NCW ziet dat het vooral ‘aan de overkant’ problematisch is. “Aan onze kant zijn ook wel problemen, maar die zijn veelal klein”, heeft de woordvoerder van VNO-NCW van de achterban gehoord. “Het lijkt erop dat de Britten minder voorbereidingstijd hebben gehad vanwege de lange onzekerheid over een akkoord tussen Brussel en Londen vóór 1 januari.”

Vooral de kleine lettertjes in de overeenkomst tussen EU en VK leveren problemen op. De Britten lopen er bijvoorbeeld tegenaan dat als meer dan 40 procent van de waarde van een product bestaat uit materialen die niet uit de EU of het Verenigd Koninkrijk komen, er bij de grens een heffing wordt berekend. Ook extra administratieve handelingen zorgen in sommige gevallen voor bijkomende kosten van tot wel honderd euro per vrachtwagen.

Zowel Evofenedex als VNO-NCW waarschuwen dat de problemen nog wel erger kunnen worden, onder meer door falende IT-systemen.

Bron: ND

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer