Capaciteit Europees wegvervoer daalt tot laagste niveau sinds 2017 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Capaciteit Europees wegvervoer daalt tot laagste niveau sinds 2017

Europa heeft momenteel het laagste niveau wat betreft wegvervoercapaciteit op de Europese spotmarkt sinds 2017. Het zou kunnen dat vervoerders in het wegtransport door COVID-19 hun strategie aanpassen.

ransporeon houdt de vinger aan de pols voor wat betreft het wegvervoer. De onderstaande cijfers tonen de evolutie van het wegvervoer, op basis van de gegevens in de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon. Deze online dienst wordt geleverd door Tim Consult op basis van transportgegevens van meer dan 1,8 miljoen vrachten per jaar. De verwerkte transportgegevens, afkomstig van de spotmarkt, worden aangeleverd door Transporeon, Europa’s toonaangevende softwareprovider voor transportlogistieke diensten.

In vergelijking met augustus 2020 was er in de eerste twee weken van september 14,4 procent minder wegvervoerscapaciteit beschikbaar op de Europese spotmarkt. In vergelijking met september 2019 daalde de beschikbare capaciteit op jaarbasis met -14,2 procent. De prijzen stegen in juni en juli, bleven gelijk in augustus, en stegen opnieuw in september met  6,9 procent in vergelijking met augustus (2020). Jaar op jaar zijn de prijzen goedkoper dan in september 2019, met name -5,0 procent. De daling van de capaciteit in september kan worden verklaard door de hervatting van de productie na de zomervakantie. De automobielindustrie zet haar herstel voort in september, zoals blijkt uit de prijsstijging (+8,4 procent ten opzichte van augustus 2020). De daling van de beschikbare capaciteit (-8,8 procent ten opzichte van augustus) is in lijn met de typische ontwikkeling van de capaciteit na de zomervakantie.

“We zien momenteel het laagste niveau qua wegvervoerscapaciteit op de Europese spotmarkt sinds 2017. De afnemende capaciteit na de zomervakantie is seizoensgebonden, en heeft te maken met de hervatting van de productie. Een daling van deze omvang zou echter ook kunnen wijzen op een aanpassing van de strategie van de wegvervoerders in het kader van de COVID19-crisis”, aldus Oliver Kahrs, directeur van Tim Consult, een dochteronderneming van Transporeon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer