CDA: ‘Vrachtvervoer kan ook via buizenpost’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CDA: ‘Vrachtvervoer kan ook via buizenpost’

Dinsdag presenteerde CDA-europarlementariër Wim van de Camp zijn visie op de tussentijdse evaluatie van het Witboek Transport uit 2011. Een van de opvallendste zaken daaruit is de optie van vrachtvervoer via ondergrondse capsules, of te wel een variant op de ouderwetse buizenpost.

buizenpostHet rapport van Van de Camp maakt duidelijk dat een van de speerpunten van het Witboek Transport niet goed uit de verf is gekomen: een modal shift van de weg naar binnenvaart en spoor. “Daar mag dus meer nadruk op komen te liggen”, aldus Van de Camp woensdagmorgen op Radio 1. Hij breekt in zijn rapport ook een lans voor ondergronds vrachtvervoer met buizen. Van de Camp noemt dat een ‘veelbelovend concept voor een duurzaam vervoerssysteem’.

TLN-voorzitter Arthur van Dijk reageert in hetzelfde radioprogramma op Van de Camps voorstellen. “Ik begrijp van Wim dat hij het af en toe wat opportunistisch gesteld heeft, hij zoekt de randjes op om een discussie mogelijk te maken. Natuurlijk zijn water en spoor mogelijkheden. Het zijn echter veelal wel de transportbedrijven in wegtransport die deze exploiteren. Een modal shift is een mogelijkheid als je vervuiling van wegtransport wil terugdringen. Wat ik mis in het betoog van Van de Camp is dat we Europa nodig hebben voor vermindering van de regeldruk in de logistieke sector. En nog even over die modal shift: het zijn vaak juist Europese regels die een naadloos aansluiten tussen modaliteiten in de weg staan. Daarnaast vind ik dat Europa moet kijken naar een visie op de logistiek rond e-commerce. En al die innovatie is mooi, maar laten we niet vergeten dat met 3d printen logistiek ook nodig blijft, al was het maar voor de aanvoer van grondstoffen.” Van de Camp benadrukt dat hij zeker niet van het wegvervoer af wil. “Maar een vermindering van emissie door modal shift, 3d printing en buizenpost is een mooie gedachte. Het vrachtvervoer over de weg moet zeker blijven, Nederland heeft daarvoor een te belangrijke rol in de logistiek van Europa.”

Het idee voor logistiek met pijpleidingen of buizen is niet nieuw. In 2001 liet RIVM er al eens onderzoek naar doen. Een van de conclusies was dat het energieverbruik van dergelijke ondergrondse leidingsystemen zo hoog was dat het uiteindelijk minder energie-efficiënt was dan vervoer over de weg.

4 reacties op “CDA: ‘Vrachtvervoer kan ook via buizenpost’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer