Oudere chauffeurs krijgen maandje extra voor code 95 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Oudere chauffeurs krijgen maandje extra voor code 95

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft gehoor gegeven aan de oproep van politiek en TLN om de de ingangsdatum van de wetswijziging die de geldigheid van code 95 intrekt voor oudere beroepschauffeurs op te schuiven. De wet gaat nu niet op 1 november in maar op 1 december.

Dat geeft chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 precies een maand extra de gelegenheid de benodigde nascholingsuren te behalen die nodig zijn om code 95 op het rijbewijs te krijgen en het beroep van chauffeurs te kunnen blijven uitoefenen.

Volgens TLN leverde de deadline van 1 november veel problemen op in de transportsector. Oudere chauffeurs, in dit geval ouder dan 65 jaar, zouden hun beroep niet meer uit kunnen oefenen. Volgens Caroline Blom, adviseur strategisch arbeidsmarktbeleid bij TLN, gaat het een groot aantal chauffeurs. “Uit cijfers van SOOB zien we al een aantal van 4400 chauffeurs, en er zijn er zeker nog meer. In de praktijk zien we dat veel chauffeurs van 65 jaar en ouder zelfs na hun pensioen door werken. Vaak in mindere mate, een paar dagen per week. Transportbedrijven kunnen die extra handjes goed gebruiken. Ze vullen er soms de gaatjes in de roosters mee op. De oudere chauffeurs vinden het vaak fijn om mee te blijven draaien. Zoals ik deze week al eerder in de media zei: deze mensen zijn geboren om te rijden op een vrachtwagen.”

Caroline Blom, TLN

De ophef die deze week ontstond kan op het conto van de overheid worden geschreven. Die schreef in augustus 2019 naar de groep oudere chauffeurs over het feit dat ze hun Code 95 moesten halen in verband met een wetswijziging. “Maar na die brief werd het stil. Corona kwam, en de meeste mensen hadden wel wat anders aan hun hoofd dan een cursus volgen. Tegelijk hadden cursusaanbieders en -locaties de handen vol aan het voldoen aan de regels van het RIVM”, aldus Blom.

Nu de nood aan de man is, is er snel gehandeld. “De invoering van de wetswijziging is met een maand uitgesteld, en volgende week stuurt het CBR een brief naar alle betrokken chauffeurs, over wat nu te doen. Die hebben dan nog twee maanden om hun cursusuren vol te maken en hun code 95 op het rijbewijs te krijgen. Wat betreft capaciteit voorzie ik niet al te veel problemen, maar chauffeurs kunnen bij informeren en afspraken maken bij een opleider natuurlijk laten weten dat code 95 voor hen nu bijzonder urgent is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer