Ga naar hoofdinhoud

Aantal faillissementen daalt in 2014

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven bereikt in 2013 naar verwachting een piek op 9.400 (+9 procent). Volgend jaar daalt het aantal faillissementen in heel Nederland naar verwachting licht (tot 9.000). Uitgedrukt in een percentage van het aantal bedrijven is het faillissementsniveau nog steeds vergelijkbaar met 2009.  

Rechter faillissementNa een stijging van ruim twee jaar tekent zich in het najaar van 2013 een stabilisatie af in het aantal faillissementen. In de eerste 10 maanden van het jaar nam het aantal faillissementen met 11 procent toe tot bijna 8.100, maar in september en oktober steeg het aantal nog slechts marginaal. Per saldo zal het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting pieken op 9.400. Met de recessie achter de rug en lichte economische groei in het verschiet, daalt het verwachte aantal faillissementen volgend jaar bescheiden tot 9.000.

Terwijl het aantal faillissementen piekt, groeit het aantal bedrijven ook gestaag door. Als hier rekening mee wordt gehouden is het faillissementspercentage dit jaar weliswaar vergelijkbaar met 2009, maar niet hoger. Dit betekent dat het faillissementsrisico in 2013 geen nieuw hoogtepunt bereikt.

Op sectorniveau zijn de industrie en de groothandel voorlopers in de faillissementsontwikkeling. Waar deze sectoren de piek het afgelopen jaar al achter de rug hadden, heeft het faillissementspercentage in de zakelijke dienstverlening, bouw, transport en detailhandel nog het hoogste punt van de afgelopen jaren bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer