CNV wijst ook Groenewegen terecht • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CNV wijst ook Groenewegen terecht

“CNV Metaaltechniek tolereert geen mes op de keel. Al helemaal niet als de arbeidsplaatsen van werknemers in het geding zijn. Groenewegen speelt een bedenkelijk dubbelspel.” Dat stelt bestuurder Henry Stroek van CNV Metaaltechniek naar aanleiding van het WTV-conflict dat er ligt met trailerbouwer Groenewegen in Etten-Leur.

GroenewegenDe Ettenleurse onderneming vroeg (en kreeg) werktijdverkorting voor een periode van 6 weken. Stroek: “Alleen, de handtekening onder de aanvraag was niet van de vakbond (= verplicht) maar van een ondernemingsraadslid. En nu de aanvraag is toegewezen weigert Groenewegen akkoord te gaan met een belangrijke voorwaarde onzerzijds: het arbeidscontract met de betrokken medewerkers moet tenminste zolang voortduren dat de WW-rechten niet worden aangetast. Daardoor behouden werknemers een fatsoenlijke uitkering als het ook op langere termijn niet goed gaat. Daarnaast heeft de onderneming niets gemeld over scholingsactiviteiten, waartoe de WTV-periode zich ook uitstekend eigent.”

Volgens Stroek dreigt het carrosseriebedrijf nu met een algehele reorganisatie als de bond vasthoudt aan de WW- en scholingsparagraaf in het WTV-convenant dat bij de aanvraag zou horen. “Groenewegen zegt geen glazen bol te hebben en niet in de toekomst te kunnen kijken en daarom geen arbeidscontracten te willen garanderen. Wij weten ook wel dat de toekomst ongewis is. Maar daarvoor hoef je de positie van werknemers niet nog meer in de vuurlinie te leggen dat deze al staat. En het combineren van WTV met een reorganisatie is niet aan de orde. Het is óf WTV óf reorganiseren. Een gezond bedrijf zou aan het eerste vooralsnog genoeg moeten hebben.” Stroek stelt bovendien dat Groenewegen er meer baat bij heeft om gewoon de reguliere weg te bewandelen. “Wij als bond stellen dat we eerst via WTV willen bewerkstelligen dat de gevolgen van de kredietcrisis worden verzacht. Met behoud van WW-rechten voor medewerkers en toegenomen scholing bovendien. Daar vaart de onderneming ook wel bij. Mocht de WTV gewoon uiteindelijk toch onvoldoende blijken voor Groenewegen om uit de gevarenzone te blijven, dan breekt er een ander regime aan. Een regime van reorganiseren en sociaal plan en alles wat verder mogelijk is om werkgelegenheid én de onderneming maximaal te behouden. Daar heb ik helemaal geen glazen bol voor nodig.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer