Daling faillissementen zet door • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Daling faillissementen zet door

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven blijft dalen en komt dit jaar naar verwachting uit op 7.600, 20 procent lager dan in recordjaar 2013. In de industrie en bouw is de daling het sterkst. Daarentegen laten branches binnen de zakelijke nog een stijging zien. Opvallend is vooral het grote aantal holdings waarvoor faillissement werd uitgesproken. Als dit gecorrigeerd wordt, is het beeld dit jaar nog wat gunstiger. Volgend jaar zet de dalende lijn naar verwachting bescheiden door, aangezien de economie wel verbetert, maar het herstel matig blijft. Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau.

Rechter faillissementHet aantal faillissementen daalt dit jaar met 20 procent ten opzichte van de piek van ruim 9.400 uit 2013. Gecorrigeerd voor zittingsdagen heeft de dalende lijn zich vanaf eind 2013 vrijwel zonder aarzeling doorgezet. Na een aantal lastige jaren hebben veel bedrijven het financieel nog steeds niet makkelijk. Voor het afwenden van een faillissement is de kasstroom het belangrijkst en die verbetert de afgelopen tijd in de meeste sectoren.

De afname van faillissementen is het sterkst in de bouw (-42 procent) en de industrie (-33 procent). Vooral de daling in de bouw tikt aan in het totaal, vanwege het grote aantal bedrijven. Binnen de zakelijke dienstverlening zijn de onderlinge verschillen het grootst. Zo is het aantal failliete ICT-bedrijven in de eerste drie kwartalen van 2014 met 50 procent gedaald, maar zijn er tegelijkertijd ook nog steeds stijgers zoals de beveiligingsbranche en de financiële tussenpersonen.

Opvallend is dat het aantal failliete management holdings tot en met het derde kwartaal een stijging van maar liefst 173 procent laat zien. Inclusief financiële holdings gaat het om 210 bedrijven meer dan vorig jaar. Dit is onder meer te verklaren doordat meer ondernemers door het zwakke economisch klimaat zijn ontmoedigd om nog door te starten en (persoonlijke) holdings mee laten gaan in faillissement van de werkmaatschappij. Gezien de beperkte activiteiten in holdings is de economische betekenis hiervan gering en is het totaalbeeld dit jaar daarmee nog wat gunstiger.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer