Reacties op troonrede positief doch kritisch • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Reacties op troonrede positief doch kritisch

In een eerste reactie op de troonrede stellen verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex dat, nu de Nederlandse economie verder aantrekt, het kabinet moet investeren in meer export en een slimmere logistiek. Deze steunpilaren trokken de Nederlandse economie uit het slop en kunnen de economische groei verder stuwen. Ook TLN is positief maar ook kritisch met name over de inzet van personeel.
Nederland in top vijf grootste exporteurs Hoewel de turbulente wereldpolitiek, van de vluchtelingenstromen tot en met de Russische sancties Nederlandse bedrijven treft, zijn protectionistische maatregelen volgens EVO en Fenedex hierop niet het antwoord. EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van bedrijven, willen dat het kabinet de blik naar buiten richt.
Om de positie van handels- en productiebedrijven in Nederland te verstevigen, moet het kabinet volgens EVO en Fenedex meer handelsmissies naar opkomende economieën organiseren en nieuwe bilaterale en Europese handelsverdragen afsluiten. Een nóg intensievere samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven is hierbij essentieel. Om werkgelegenheid naar ons land te trekken en te behouden, moet het kabinet blijven investeren in een slimmere bevoorrading van de binnensteden en een sterke infrastructuur – ook digitaal. Slimmere logistiek, inclusief een verdere digitalisering en voltooiing van de interne markt, moet ook een leidend thema zijn tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in 2016.
Kritisch rondom inzet personeel
In een eerste reactie is Transport en Logistiek Nederland (TLN) positief over de economische cijfers die het kabinet heeft gepresenteerd. Na jaren van slechte economische cijfers met als gevolg zware bezuinigingen, is de weg naar economische groei nu echt ingezet. Ook TLN ziet dat de bedrijvigheid in de sector transport en logistiek toeneemt. TLN roept het kabinet op om ondernemers na jaren van bezuinigingen nu een duidelijk ‘zetje in de rug’ te geven zodat het economisch herstel kan doorzetten. TLN is echter nog steeds zeer kritisch over het ingezette kabinetsbeleid met betrekking tot rechten en plichten rondom de inzet van personeel. De risicoverdeling in de arbeidsongeschiktheidslasten is in het nadeel van werkgevers doorgeschoten, terwijl aan de andere kant de flexibiliteit steeds verder wordt ingeperkt. ‘Als we niet oppassen staat dit herstel van ondernemers in de weg.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer