Ga naar hoofdinhoud

Export iets hoger in juni

Het volume van de uitvoer van goederen was in juni 1,7 procent groter dan een jaar eerder. De groei is iets groter dan in mei (1,4 procent). In april kromp de export nog met 1,8 procent. Het volume van de invoer nam in juni met 0,9 procent toe. In april en mei nam de import af. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten. Dat meldt CBS.

2592_origineelDe waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 35,3 miljard euro. Dat is 1,0 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 1,6 procent tot 31,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,5 miljard euro. Dat is 0,1 miljard euro meer dan in juni 2012. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. In 2013 had juni een werkdag minder dan in 2012.

De in- en uitvoerwaarde van industriële producten en van machines en vervoermaterieel was fors lager dan een jaar eerder. De export naar niet-EU-landen nam sterk in waarde af, terwijl de uitvoer naar EU-landen juist groeide.

De in- en uitvoerprijzen lagen in juni ongeveer op het niveau van een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren even hoog als in 2012, de invoerprijzen 0,2 procent hoger. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van juni 2012 een fractie verslechterd.

De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de export gunstiger of minder gunstig zijn geworden, en welke factoren daar vooral aan hebben bijgedragen. In augustus 2013 waren de omstandigheden voor de export iets minder ongunstig dan in juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer