Groei bouwsector goed voor wegtransport • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Groei bouwsector goed voor wegtransport

Alle Nederlandse bedrijfssectoren groeien in 2015 en 2016. Vooral de bouwproductie herstelt dit jaar met zes procent flink en dit werkt positief uit op andere sectoren zoals de groothandel, het wegtransport en de binnenvaart.

ING groei transport 2015 2016

“Door de aantrekkende woningmarkt is het momenteel één en al woningbouw wat de klok slaat in de bouw”, aldus ING-econoom Maurice van Sante. “De beëindiging van het lage btw-tarief zorgde in juli wel voor een lichte terugval van de volumes maar voor geheel 2015 verwacht ING Economisch Bureau een groei van zes procent. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog wel beperkt.” In de detailhandel stijgt het  volume naar verwachting in 2015 en 2016 met 2%. Net als bij de horeca helpt het toenemende optimisme onder consumenten. Zo bereikte het consumentenvertrouwen in oktober het hoogste niveau in ruim acht jaar tijd. De verkopen van non-food winkels zijn nog wel wisselvallig. De omzetontwikkeling in augustus was negatief na twee maanden van groei. Dit komt waarschijnlijk door het in deze maand bovengemiddelde warme weer. De verwachting is dat de volgende maanden weer groei vertonen.

Binnenlandse vraag laat transport bloeien

Door de toenemende consumptie maken wegtransporteurs een opleving door. De groei in de bouw geeft een extra zet doordat circa een kwart van het wegtransport hieraan gelinkt is. Ook de binnenvaart ziet de vracht toenemen door de aantrekkende bouwvolumes. Logistieke dienstverleners blijven opereren in een groeisegment waar naast autonome groei ook kansen zijn door uitbesteding (van bijvoorbeeld e-commerce afhandeling).

Het grootste deel van de groothandel kent momenteel een goed groeiperspectief. Het volume stijgt maar de overall omzetontwikkeling is dit jaar vrijwel nihil. Door de lage olieprijzen lijdt de dominante oliehandel dit jaar fors omzetverlies, dit is bijna een kwart. Daar staan flinke groeicijfers voor de handel in bouwmaterialen en ICT apparatuur tegenover.

Industrie: last van terugval opkomende economieën

In het tweede kwartaal 2015 werd de hoogste industriële productie gedraaid in ruim vier jaar tijd. Nu de economische groei in de opkomende markten wat tegenvalt, maakt het productieniveau een meer zijwaartse beweging. In de machinebouw neemt de productie zelfs wat af. Terwijl deze sector eerder leek af te stevenen op een recordjaar. Ook toeleveranciers aan de Duitse industrie, die relatief sterk is verbonden met landen als China, Rusland en Brazilië, hebben indirect last van deze afzwakkende economische groei. De verwachte groei voor de industriële productie is voor zowel dit als volgend jaar 1,5%, mede omdat de binnenlandse vraag goed draait.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer