ING ziet opleving transportsector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ING ziet opleving transportsector

De seinen kleuren groen maar de basis is wel fragiel, zegt ING in haar kwartaalbericht over de transportsector.

Onderzoeker Rico Luman zegt: “Waar de seinen in de transportsector een jaar geleden nog op rood stonden, klinken opvallend genoeg weer geluiden van vermeende krapte door. Zo zijn zeecontainers schaars en ligt het chauffeurstekort alweer op de loer. Tegelijkertijd hebben de richtinggevende mainports Rotterdam en Schiphol het afgelopen half jaar een dubbelcijferige opleving laten zien.” 
Positie kwetsbaar
Toch is het waken voor hoogmoed zo vervolgt het rapport: “De bezettingsgraden zijn nog laag en de lijn van het afgelopen half jaar kan niet zomaar worden doorgetrokken. De groei is tot dusver immers gedragen door de export en de voorradenaanvulling. Bovendien is de financiële èn kaspositie van veel transporteurs nog precair.”
Groei 3,5%
Voor 2010 verwachten ING wel weer een totale volumegroei van 3,5%. Het cyclische luchtvervoer herstelt volgens de bank het sterkst (8%), terwijl het wegvervoer door een zwakke consumptie en het opschorten van bouwplannen achterblijft (1,9%). Hoewel het vrachtprijsniveau nog altijd ondermaats is, zijn hier eindelijk wat positieve tekenen. Daarbij keert het vertrouwen langzaam terug en dat is op zich al een zegen. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek.

ing
Download het hele Kwartaalbericht:

 ING Kwartaalbericht Sectoren-Krimp in 4 sectoren-aug 2010.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer